İlaçta Ar-Ge yatırımları 3 katına çıkarılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Türkiye'nin ilaç sektöründeki Ar-Ge yatırımlarının, 2023 hedefleri doğrultusunda 3 katına çıkartılması hedefleniyor.
 
Son verilere göre, Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılasındaki (GSYİH) payına bakıldığında, OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 2,34 iken Türkiye'de bu oran yüzde 0,8'de kalıyor. Avrupa Birliği ülkeleri (AB) Ar-Ge'ye GSYİH'nin ortalama yüzde 1,8'ini ayırıyor ve 2020 yılına kadar genel ortalamayı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyor.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya nüfusu ve yaşam süreleri artarken, nüfusun yaşlanması, yeni tedavi yöntemlerinin gelişmesi, artan farkındalıkla kalite beklentilerinin yükselmesi sonucunda sağlık hizmetlerine ve ilaca olan ihtiyacın da arttığını söyledi.
İlacın, politik açıdan değer taşıyan önemli bir endüstriyel ürün olduğunu ifade eden Artıran, bu nedenle ilaca ilişkin yatırımların stratejik sektörler arasında yer alması ve her türlü teşvik kapsamında tutulması gerektiğini belirtti. Artıran, klinik ilaç araştırmalarının da Ar-Ge faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye'nin Ar-Ge çalışmalarındaki yeri
Dünya Ekonomik Forumu'nun "Küresel Rekabetçilik Endeksi"ne (2011-2012) göre, 142 ülke içerisinde Türkiye'nin 59. sırada bulunduğunu vurgulayan Artıran, "Yenilikçilik/İnovasyon Kapasitesi Endeksine göre ise 71. sıradadır. Küresel Rekabetçilik Endeksi'nde Brezilya 31, Rusya 38, Hindistan 35. ve Çin 47. sıradadır" dedi.
Artıran, şunları kaydetti:
"Karşılaştırmalı istatistiklerle Türk ilaç sektörü pazar değeri açısından 16. sırada olmasına rağmen, ihracat hacmi ve klinik araştırma sayısı açısından ancak 36. sırada yer almaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke, ilaç sektöründeki Ar-Ge ve üretim yatırımlarından pay alırken, Türkiye bu rekabette geri kalmaktadır.
Türkiye Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payına bakıldığında, söz konusu rakamın diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğu görülmektedir. OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 2,34 iken bu oran Türkiye'de yüzde 0,8'dir. Avrupa Birliği Ar-Ge'ye GSYİH'nin ortalama yüzde 1,8'ini ayırmaktadır ve 2020 yılına kadar genel ortalamayı yüzde 3'e çıkarmayı hedeflemektedir. Türkiye'nin de 2023 hedefleri içerisinde Ar-Ge'ye yapılan harcamaları GSYİH'nin yüzde 3'üne çıkarmak var."
 
Eczacılık ürünleri, Ar-Ge harcamasında 11. sektör
Artıran, ilaçta ve tıbbi cihazda Ar-Ge yapılabilmesi için aranan koşulların bulunduğunu belirterek, gönüllülerin katılımını içeren klinik ilaç araştırmalarının gerçekleştirilmesinde en önemli noktanın gönüllü/hasta sağlığının ve güvenliğinin sağlanmasıyla verilerin doğruluğu olduğunu söyledi.
Klinik ilaç araştırmalarının tasarımı, yürütülmesi, kaydedilmesi ve raporlanmasına ilişkin uluslararası etik ve bilimsel kalite standartları bulunduğunu anımsatan Artıran, Türkiye'de de klinik ilaç araştırmalarıyla ilgili mevzuatın uluslararası düzenlemelere paralel olduğunu vurguladı.
Klinik araştırmaların da Ar-Ge faaliyetlerinin bir parçası olduğunu vurgulayan Artıran, Türkiye'de ulusal ve uluslararası ilaç firmalarının aktif olarak klinik araştırma faaliyetinde bulunduğunu ifade etti.
Güven Artıran, hükümetin, belirlemiş olduğu Vizyon 2023 hedefleri doğrultusunda, 2023 yılında Türkiye'nin küresel ilk 10 ekonomi arasına girmesini, 500 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmasını, GSYİH içinde Ar-Ge payının yüzde 3'e çıkmasını hedeflediğini bilgisini verdi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran şöyle devam etti:
"Türkiye Sanayi Strateji belgesinde, ülkemizin 'orta ve yüksek teknolojik ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olması' ideali ortaya koyulmuştur. Konuya ilişkin son TÜİK verilerine göre, Türkiye'de temel eczacılık ürünleri adı altında yapılan Ar-Ge harcaması, 2010 yılı itibarıyla 60 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiş, bilgisayar programlama, motorlu taşıt imalatı ve mimarlık gibi sektörlerin arkasında kalarak en çok Ar-Ge harcaması yapılan 11. sektör olmuştur."