İlk yarıda emtiaların yıldızı gümüş oldu

Bu yılın ilk yarısında en çok kazandıran varlık sınıfı emtialar oldu. Gümüş, çinko ve petrolün başı çektiği ralli dolar dahil tüm para birimlerinden, hisselerden ve tahvillerden daha iyi performans gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN

DIŞ HABERLER - Bu yıl emtialar grup olarak tüm varlık sınıfl arı içinde hisseleri, para birimlerini ve devlet tahvillerini geçerek en çok kazandıran varlık sınıfı oldu. S&P Goldman Sachs Emtia Endeksi 2016’nın ilk yarısında yüzde 17.42’lik kazanç sağlarken, Blppöberg Emtia Endeksi ise yılın ilk altı ayında yüzde 12’lik dönüş sağladı. Brexit'ten petrol fiyatlarındaki iyileşmeye tüm piyasa hareketleri en çok emtia yatırımcılarını sevindirdi. Aynı dönemde S&P 500 yüzde 3 yükselmiş, dolar yüzde 2.63 değer kaybetmişti. 10 yıllık ABD tahvil getirileri ise yüzde 37.92’lik düşüş yaşadı. Para birimleri ise Citi Parker Küresel Parabirimi Endeksi’ne göre yüzde 0.5 düşüşteydi. Yükselen emtialar arasında gümüş, çinko ve petrol yılın en iyi performansını gösteren üç emtia oldu. Uzmanlara göre bu varlık sınıfında son birkaç yıldır görülen ciddi düşüşlerin ardından emtialarda yükseliş sürüyor. 

Gümüş iki yılın zirvesinde 

Emtialardaki rallinin lideri yılın ilk altı ayında yüzde 35.05’lik yükselen ve yılbaşından bu yana yüzde 43artış kaydeden gümüş. Endüstriyel kullanımı da gittikçe artan gümüş dün 20,43 dolardan işlem görerek Temmuz 2014’ten bu yana görmediği bir seviyeyi gördü. Forbes dergisinde yer alan analize göre bu yükselişin en önemli sebebi 2015 yılında gümüşe olan talebin ciddi bir artış yaşayaraki hem perakende yatırımlarının hem de mücevher imalatının tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış olması. ABD ve Hindistan’daki tüketicilerin talebin başını çektiği, gümüş sikke ve külçe bar yatırımlarının bir önceki yıla göre yüzde 24 arttığı, ve mücevher imalatçılarının 226,5 milyon ons gümüşü silip süpürdüğü belirtiliyor. Öte yandan uzmanlar bu rallinin henüz sona gelmediğini belirtiyor. UBS analistleri geçtiğimiz hafta altın ve gümüşte yeni bir boğa döneme girildiğini belirtmişti. Credit Suisse altının 2017 başlarında 1500 dolara geleceğini, gümüşün yıl sonunda 25-32 dolar arasında olacağını belirtmişti. 

Sermaye kesintileri çinkoya yaradı 

Yükselişin büyük bir çoğunluğu küresel arz ve talepteki yeniden dengelenme hareketinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca maden ve petrol araştırmacıları ve üreticileri düşük fiyatlar sebebiyle sermaye kesintilerine giderken talep artmaya devam etmişti. Bu dinamik 2016’nın şimdiye kadar en iyi performans gösteren endüstriyel metali çinkoyu da destekliyor. Çinko yılın ilk yarısında yüzde 31.97 oranında artış yaşadı. Uluslararası Kurşun ve Çinko Çalışma Grubu verilerine göre yılın ilk dört ayında Avustralya, Hindistan, Peru ve İrlanda’daki harcama kesintileri sebebiyle maden üretimi yüzde 8.1 düştü. 

Petroldeki yükseliş durabilir 

Petrol fiyatları ise arz ve talepteki dengelenmeyle yılın ilk yarısında ise yüzde 30 artış kaydetti. Kanada, Nijerya, Irak ve diğer bölgelerdeki beklenmedik üretim kesintileri sadece mayıs ayında günlük küresel petrol üretimini 3.6 milyon varil kesintiye uğrattı. ABD petrol üretiminin iki yılın en düşük seviyesinde olması da Temmuz 2015’ten bu yana görülmemiş seviyeleri gösterdi. Petrol fiyatlarını destekleyen bir diğer etken de yükselen otomobil satışları. Brent petrol dün 46,82 doları görürken, Batı Teksas petrolü 45,33 dolardan işlem gördü. Uzmanlar petrol fiyatlarının 'rekorcu' hisse piyasaları sarsılırsa ve yavaşlayan ekonomiye dair endişeler artarsa tekrar düşüşe geçebileceği konusunda uyarıyor.

Kaybedenler kömür kurşun ve buğday

Çinko ve petrol ve diğer emtialar gibi tüm platinyum grubu metallerin fiyatları da Güney Afrika’daki grevler ve karışıklıklar sebebiyle düşük üretim verileriyle desteklendi. Yılın kaybedenleri ise kömüş, kurşun ve buğday oldu. Kömür yüzde 8.84’lük kayıp yaşarken, kurşun fiyatları yüzde 0.65 ve buğday fiyatları yüzde 8.24 geriledi.

catsadwdawdawadwadwdaw.jpg

catsdawdawadwwdawddawadw.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir