İmalat PMI aralıkta 47,7 puana geriledi

İSO Türkiye İmalat PMI endeksi, aralıkta bir önceki aya göre 1.1 puan düşerek 47.7 puana geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve IHS Markit’ten elde edilen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) anket verileri açıklandı. PMI endeksi aralıkta 47,7 olarak gerçekleşti. Endeksin yılın son 3 ayındaki ortalaması, önceki çeyreğin ortalamasına kıyasla yükseldi. Endeks bir önceki ay 48.8 olarak ölçülmüştü.

Endeks, Türk imalat sektörü istihdamında artışa işaret etmesine rağmen Üretim, Yeni Siparişler ve İhracat Siparişleri endeksleri nötr değer 50,0’nin altında ölçüldü. Son anket ayrıca enflasyonist baskıların güçlendiğini gösterdi.

PMI endeksinin aralık ayındaki düzeyini, büyük ölçüde, eşik değer 50,0’nin altında kalan mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve Yeni Siparişler endeksleri belirledi ve bu etkileri İstihdam ve Tedarikçilerin Teslim Süreleri endekslerinden gelen pozitif katkılar kısmen dengeledi. Yeni ihracat siparişleri hacmi aralıkta geriledi. Ancak son 11 ayın en yüksek endeks (mevsimsel etkilerden arındırılmış) değerinin kaydedildiği kasım ayına kıyasla yaşanan düşüş ılımlı düzeyde kaydedildi.

Satın alma faaliyetleri yavaşladı

İmalat sektörü istihdamı aralıkta da artmaya devam etti. Kasım ayına göre hız kesmiş olsa da, istihdamdaki yükseliş eğilimi beşinci aya taşındı. Son anket, Türk imalat sektörünün satın alma faaliyetlerinin aralıkta bir önceki aya göre yavaşladığını gösterdi. Bu yavaşlama, ekim ayında görülen yaklaşık son 2 yılın en güçlü artışının ardından geldi.

Türk lirasındaki değer kaybı aralık ayında imalat sektörünün girdi fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etti ve girdi fiyatları enflasyonu artış eğilimini sürdürdü. Bunun yansıması olarak imalatçıların nihai ürün fiyatları önceki aya kıyasla daha da yükseldi.

'İstihdam artışının sürmesi olumlu'

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi:

“Özellikle üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki gelişmelerin yansıması olarak Türkiye İmalat PMI endeksi aralık ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Diğer taraftan, istihdamın artmayı sürdürmesi olumlu bir gelişme olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybı yine maliyet baskılarının yoğunlaşmasına neden olurken üçüncü çeyrekteki görece ılımlı eğilimi takiben girdi fiyatları enflasyonu hızlanmayı sürdürdü.”