İmalat sanayi PMI 7 ayın zirvesinde

İmalat PMI ekimde 51.5'e yükselerek 7 ayın zirvesini gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İmalat sanayi PMI yeni siparişler ve üretimdeki büyümenin hızlanmasına paralel olarak ekim ayında 51.5'e yükselerek Mart ayından bu yana en yüksek değeri alırken, sektörün ihracat siparişleri yatay seyretti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Eylül ayındaki 50.4 seviyesinden 51.5'e yükseldi. Art arda üç aydır ivme kazanan sektörde büyüme 51 olan uzun dönem ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Endekste 50'nin üzerindeki seviyeler büyümeye işaret ediyor.

İmalatçıların aldığı yeni siparişler Mart ayundan bu yana en kuvvetli artışı kaydederken, şirketlerin ankete verdiği cevaplar yeni siparişlerdeki büyümenin iç talepten kaynaklandığını gösterdi. Yeni siparişler endeksi Eylül'deki 50.1 düzeyinden Ekim'de 51.3'e yükseldi.

İmalatçıların yeni ihracat siparişlerini izleyen alt endeksi bir önceki ayki 49.7 düzeyinden 49.9'a yükselmesine karşılık büyüme daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran 50 seviyesinin altında kaldı ve ihracatın neredeyse yatay seyrettiğine işaret etti.

Siparişlerdeki büyüme üretime yansıdı

Siparişlerdeki büyüme sektörün üretimine yansıdı. Üretim alt endeksi Eylül'deki 51.3 düzeyinden 52.9'a yükselerek Şubat ayından bu yana en güçlü büyümeyi kaydetti. Üretimin yeni siparişlerdeki artıştan hızlı büyümesi imalatçıların bekleyen iş hacimlerinin azaldığına işaret ediyor.

İmalatçıların girdi fiyatlarındaki artış üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Çıktı fiyatlarında Eylül ayında göre belirgin bir artış sergilememiş de olsa yükselişini sürdürdü.

Çıktı fiyatlarındaki artış 26. ayına girmesine rağmen, söz konusu dönem ortalamasının altında kaldı. İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.