İmalat sanayinde durağanlık sürüyor
İSO PMI'de Türkiye sanayisinde bozulma "çok hafif", İstanbul'da ise en düşük seviyelere indi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ekim 2015 sonuçları açıklandı.
Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, eylül ayında 48,8 iken ekim ayında 49,5'e yükselmesine karşın, Türk imalat sanayi sektörünün faaliyet koşullarında çok hafif bir bozulma yaşandığına işaret etti. 2015 yılı boyunca sekiz kez eşik değer olan 50'nin altında kalan PMI endeksi, son ölçüme göre yılın ortalamasına yakın düzeyde bulunuyor. Ekim ayında üretim ve yeni siparişlerdeki gerileme hızı yavaşlarken, istihdam üst üste ikinci ay artış gösterdi.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Son anket sonuçları yavaşlamanın ılımlı olduğunu gösterse de, Türk imalat sektöründeki durağanlık ekim ayında devam etti. Ay içerisinde imalat üretimi ve yeni siparişler sınırlı da olsa gerilerken, yeni ihracat ve istihdamda artış kaydedildi. Türk Lirası'nda ekim ayında yaşanan ılımlı değer kazancı enflasyon baskılarını kısmen azalttı. Ancak enflasyon baskılarının halen güçlü olduğu gözleniyor."
İstanbul'da koşullar son yılların en düşük seviyelerine indi
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisinin de ekim ayında da eşik değer olan 50,0'nin altında kalması, İstanbul'da imalat sektörü faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini gösterdi.
Eylül ayında 48,0 olarak ölçülen PMI, ekim ayında son altı buçuk yılın en düşük ikinci düzeyi olan 47,2'ye geriledi.
Verilere göre ekim ayında firmalar yeniden işten çıkarmalara başlarken, yeni siparişler, yeni ihracat siparişleri, satın alma faaliyetleri ve birikmiş işler gibi temel ekonomik aktivite göstergelerinin tamamı düşüş kaydetti. Ayrıca firmalar nihai ürün stoklarını ve girdi stoklarını azaltmaya devam etti.