”IMF ile acilen anlaşma yapılmalı”

Allianz Yönetim Kurulu Başkanı Saraçoğlu, marka değişimi toplantısında Türkiye'deki hedeflerini ve global stratejisini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Allianz Yönetim Kurulu Başkanı Rüşdü Saraçoğlu, Türkiye'nin mutlaka IMF ile çok acil bir anlaşma yapması gerektiğini söyledi.

Rüşdü Saraçoğlu, Allianz'ın, Koç Allianz'dan Allianz'a marka değişimini, Türkiye'deki hedeflerini ve global stratejisini açıkladığı basın toplantısında, geçen yılın nisan ayında, Allianz ile Koç Holding arasındaki Koç Allianz ortaklığının, Koç Holding'in tüm hisselerini Allianz'a devretmesiyle son bulduğunu hatırlattı.

Saraçoğlu, "Allianz ve Koç Holding arasındaki sağlam dostluk ve karşılıklı meslek ilişkisi devam etmekle birlikte Allianz, Türkiye'deki faaliyetlerini artık kendi markasıyla sürdürecektir" dedi.

Bu marka değişiminin Allianz'ın Türkiye'deki varlığını güçlendirmesinin işareti olduğunu dile getiren Saraçoğlu, krize rağmen büyüdüklerini ve Allianz'ın global deneyiminin, Türk sigorta sektöründe artık daha fazla hissedileceğini belirtti.

"Eksi 1 kimseyi şaşırtmasın"

Soruları da yanıtlayan Saraçoğlu, küresel krizin Türkiye'ye etkilerine ilişkin olarak, Türkiye'den ciddi bir sermaye çıkışı olduğunu ve Türk ekonomisinin sermaye girişi olmadan büyümekte zorlanacağını belirtti.

Saraçoğlu, "Bu sene sıfır veya -1 civarında bir büyüme görmek hiç kimseyi şaşırtmamalı. Bütün dünya bunu yaşayacak. Biz de yaşayacağız" dedi.

ABD'de yeniden büyüme başlamadan, diğer ülkelerde kuvvetli bir büyümenin başlamayacağı görüşünü aktaran Saraçoğlu, Merkez Bankasının 2 puanlık faiz indirimine ilişkin bir soru üzerine de genel politika olarak Merkez Bankasının şimdiye kadar gayet doğru politikaları, çok zor şartlar altında götürdüğünü kaydetti.

Rüşdü Saraçoğlu, "Merkez Bankası yönetiminin ve para politikası kurulunun ne gibi politik baskılar altında olduğunu da bilmiyoruz" dedi.

Faiz indiriminin sermaye hareketlerine etkisinin önümüzdeki günlerde görüleceğine işaret eden Saraçoğlu, "Piyasada zaten yeterince şok var. Daha fazla şoklara bence gerek yok" görüşünü aktardı.

"İyi fırsat çıkarsa değerlendiririz"

 

Allianz SE Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Michael Diekmann, Türkiye'de organik büyümeye odaklanacaklarını belirterek, ''Ancak satın alma yönünde iyi bir fırsat çıkarsa değerlendirebiliriz'' dedi.

"Yaptığımız yatırımlardan pişman değiliz"

Allianz Avrupa Birinci Başkanı Enrico Cucchiani de, Allianz markasıyla yola devam edecek olmalarının Türkiye'ye taahhütlerinin yenilenmesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin genç nüfusu, jeostratejik konumu, büyük ekonomisi gibi özellikleriyle kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'de sigorta penetrasyonunun GSYH'nın yüzde 1,4'üne karşılık geldiğini, Avrupa'da bu oranın yüzde 6,7 olduğunu ifade eden Cucchiani, bunun gelecekte büyümek için önemli bir potansiyel anlamına geldiğini kaydetti.

Cucchiani, küresel kriz öncesinde Türkiye'ye önemli bir yatırım yaptıklarını dile getirerek, ''Bu kriz elbette bizi endişelendiriyor. Yakından takip ediyor ve etkilerini en aza indirmek için önlemler alıyoruz. Ama burada yaptığımız yatırımdan asla pişman değiliz'' diye konuştu.

Allianz Genel Müdürü George D. Sartorel ise Allianz Türkiye'nin 2008 cirosunun 1 milyar TL'nin üzerinde olduğunu, her türlü sigorta ve bireysel emeklilik hizmetini sunduklarını, portföylerinin yüzde 40'ının kurumsal, yüzde 60'ının ise bireysel müşterilerden oluştuğunu ifade etti.