”IMF ile anlaşabilirsek, yeni bir program düzenlemesi olabilir”
Bakan Babacan, G20 zirvesinde Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri anlatan bir konuşma yaptı
NEW YORK - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek "Eğer anlaşabilirsek, eğer detaylarda mutabık kalabilirsek yeni bir program düzenlemesi olabilir" dedi.
Bakan Babacan, 64. Dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G20 zirvesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği ABD'de "Uluslararası Ekonomik İttifak Küresel Yatırım Sempozyumunda" Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri anlatan bir konuşma yaptı.
Babacan, konuşmasının sonunda, Türk gazetecilerin IMF ile yapılan görüşmelerle ilgili sorusu üzerine, Türkiye'nin IMF ile görüşmelerinin devam ettiğine dikkati çekerek, "Bizim ortaya koymuş olduğumuz Orta Vadeli Program temelinde bundan sonraki müzakerelerimiz devam edecek" diye konuştu.
Türkiye ve IMF'nin konuya bakış açısının ve görüşlerinin 3-4 ay öncesine göre biraz daha birbirine yaklaştığının görüldüğünü vurgulayan Babacan, "Eğer anlaşabilirsek, eğer detaylarda mutabık kalabilirsek, yeni bir program düzenlemesi olabilir. Ama eğer detaylarda anlaşamazsak, program düzenlemesi de olmaz. Artık hep beraber sizler sonucu beklersiniz, sabırla bekleyin" dedi.
IMF ile sürdürülen görüşmeler
Babacan, sempozyumda yaptığı konuşmada ise Türkiye ekonomisinde toparlanma işaretleri olduğunu belirtti.
Türkiye'nin, 2002-2007 yılları arasında ekonomik alanda pek çok yapısal reform yaptığını ve bunun olumlu sonuçlarını aldığını anlatan Babacan, ancak küresel ekonomik krizin etkisiyle 2008 yılının sonunda ekonomik büyümenin azaldığını, bu durumun bu yıl da devam ettiğini, ancak 2010 yılının ilk çeyreğinde yeniden artı büyümeye geçilmesinin beklendiğini söyledi.
Türkiye'nin ekonomik verilerine ilişkin detaylı bir sunum yapan Babacan, bankacılık sektörünün daha önceki yıllarda yapılan reformlar sayesinde güçlü, bu yüzden de küresel ekonomik krizde Türkiye'nin bankacılık sektörüne müdahale etmeyen tek OECD ülkesi olduğunu söyledi.
Türkiye'de yakın dönemde kabul edilen Orta Vadeli Program ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler veren Babacan, bu yıl ekonominin yüzde 6 küçülmesinin, ancak 2010'da yüzde 3,5 büyümesinin beklendiğini anlattı.
Babacan, hedefleri arasında İstanbul'u uluslararası mali merkez haline getirmenin de olduğunu belirterek, IMF-Dünya Bankası toplantılarının Ekim ayında İstanbul'da yapılacağını anımsattı.
Bir soru üzerine Babacan, Türkiye'de başta otomotiv, elektronik, tekstil, makine, ev aletleri sanayi, inşaat, bankacılık ve sigorta sektörünün güçlü ve yabancı yatırım çeken sektörler olduğunu vurguladı.
IMF ile sürdürülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine ise gazetecilere verdiği yanıttaki ifadeleri kullanan Babacan, IMF ile anlaşma sağlanamazsa da bunun "dünyanın sonu olmayacağını", Türkiye ekonomisinin zorlu dönemlerle baş edebilecek güçte olduğunu söyledi.
Babacan, Orta Doğu bölgesindeki gelişmelerin Türkiye'nin ekonomik ilişkilerini nasıl etkilediğinin sorulması üzerine ise Türkiye'nin dünyada geniş nüfuz alanına sahip olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik krize rağmen İran, Irak, Suriye, Orta Doğu'daki diğer ülkeler ve Gürcistan gibi yakın komşularıyla ticaretinin arttığına dikkati çekti.
Başbakan Yardımcısı Babacan'ın, Başbakan Erdoğan ile 24-25 Eylül tarihlerinde Pittsburg'da düzenlenecek G20 zirvesine katılması, ardından yeniden New York'a dönmesi bekleniyor.