IMF, Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti

IMF, Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,8'e yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin 2016 yılı için büyüme beklentisini yükseltirken, 2017 yılı beklentisini düşürdü.

IMF, 2016 yılının ilk 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayınladı.

Yüzde 3,8’e yükseltti

Şubat ayında G20 için hazırladığı 'Global Beklentiler ve Politika Zorlukları' raporunda Türkiye için 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükselten IMF, bu kez tahmini yüzde 3,8'e çıkardı. IMF'nin Ekim ayında açıkladığı bir önceki global görünüm raporunda Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahmini yüzde 2,9 olarak açıklanmıştı.

IMF, 2016'da yüzde 3,8 büyüme beklentisine dayanak olarak jeopolitik belirsizlik, zayıf iç talep ve yavaşlayan kredi büyümesine rağmen asgari ücrette büyük artışın iç talebi desteklemesini gösterdi.

2017 tahminini düşürdü

Türkiye için 2017 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 3,6'dan yüzde 3,4'e çekildi.

IMF, bu yıl için tüketici fiyat artışı beklentisini yüzde 7,7'den yüzde 9,8'e çıkarırken, gelecek yıl için beklentisini yüzde 8,8 olarak belirledi.

Kurumun işsizlik oranı için bu yılki tahmini yüzde 11,2'den yüzde 10,8'e indi, gelecek yıl tahmini yüzde 10,5 oldu.

Cari denge/GSYH için bu yılki tahmin yüzde -4,7'den yüzde -3,6'ya revize edilirken, gelecek yılın tahmini yüzde -4,1 olarak açıklandı.

Bir yılda dördüncü kez düşürdü


Öte yandan IMF Çin ekonomisindeki yavaşlama, uzun süredir düşük seyreden petrol fiyatları ve gelişmiş ekonomilerde kronik hale gelen zayıflık nedeniyle küresel büyüme tahminlerini bir yıl içinde dördüncü defa düşürdü.

IMF bu yıl için küresel büyüme tahminini Ocak ayında açıkladığı yüzde 3.4 seviyesinden yüzde 3.2'ye indirmesine karşılık, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini Şubat ayında açıkladığı yüzde 3.2 düzeyinden yüzde 3.8'e yükseltti.
    
Tahminlerin yer aldığı dün yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporunda IMF ekonomik durgunluk tehlikesinin arttığı uyarısında bulundu ve bu nedenle küresel ekonominin döviz kurlarındaki değer kayıpları ve jeopolitik gelişmelerin yaratacağı şoklara daha kırılgan hale geldiğini belirtti.
    
IMF, bu hafta Dünya Bankası'yla ortak yapılacak yıllık toplantısına katılan siyasetçi ve politika yapıcılardan eş güdümlü talep artırıcı önlem almalarını, yapısal reformlara gitmelerini ve mümkün olduğu derecede genişlemeci maliye ve para politikası uygulamalarını istedi.
    
IMF baş ekonomisti Maurice Obstfeld yapılan yazılı açıklamada, "Büyümenin gerilemesi hata yapılabilecek alanın daraldığı anlamına gelir... Düşük büyümedeki inatçı seyirin düşük potansiyel üretim, talep ve yatırım gibi... zedeleyici etkileri oluyor" dedi.