İMTES ilk yerli 'pontoon' tekneyi üretti

Savunma sanayii şirketi İMTES, tamamen yerli ilk "pontoon" tipi tekne geliştirdi. 25 litrelik benzinle üç gün yol alabilen CarettaPontoon, elektrikli motorla da test edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

Özüm ÖRS

ANKARA - Başkent OSB'de 4 bin 500 metrekarelik fabrikasında savunma yan sanayi ve deniz araçları sektörlerinde faaliyet gösteren İMTES, yüzde 100 yerli "pontoon" tipi tekne geliştirdi. Hibrid motor ile donatılan CarettaPantoon'un oldukça ekonomik olduğunu dile getiren İMTES Şirket Müdürü Harun Reşit Pamuk, "25 litrelik benzini 3 gün kullanabilirsiniz. Suyun içine az battığı için sürtünme de az. Bu yüzden motor gücüne az ihtiyaç oluyor ve daha az yakıt tüketiyor" dedi.

Benzinli motor yerine elektrikli motorla da test edilen CarettaPontoon, teknenin azirine yerleştirilen güneş panelleriyle kendi elektriğini üretebiliyor. Pamuk, "Böylece gezerken motorunuzu şarj edebilirsiniz.

Önümüzdeki süreçte enerji kaynaklarına rüzgarı da ekleyeceğiz" dedi. 100 beygirlik motorla 27 deniz mili hıza ulaştıklarını anlatan Pamuk, "Tekneye 250 beygir motor da takabilirsiniz. Hızlandıkça tekne sudan çıkıyor ve kaymaya başlıyor" diye konuştu.
Tekneyi kullanmak için kaptan ehliyetine ihtiyaç olmadığını belirten Pamuk, "Amatör denizci belgesi almak yeterli. Araba kullanabilen herkes bu tekneyi kullanabilir" dedi.

Teknenin dalgalı denizlerde de rahat bir şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalarının
olduğunu söyleyen Pamuk, teknenin üzerine iş makinesi konabileceğini ya da araç taşıma işi yapılabileceğini anlattı. Teknenin taşıyabildiği ağırlığın dubalarının çapına ve büyüklüğüne göre değiştiğini dile getiren Pamuk, "Mesela bu tekne 2.5 ton ağırlığına kadar kaldırabiliyor. Teknelerimizi 4.5 metreden 12 metreye kadar yapabiliyoruz. 40 kişiye kadar toplu taşıma tekneleri de yapabiliyoruz" dedi.

harunresitpamuk.jpg

"Hedef ABD ve Kanada"

ABD'de geçen yıl 77 bin pontoon satıldığını anlatan Pamuk, "Bizim ürettiğimiz tekneler ABD'de üretilen birçok tekneden çok daha üstün kalite, güvenlik ve konfora sahip. Türkiye'de ilk defa İMTES tarafından üretilen bu tekneleri Türkiye'nin de tanıması ve kullanması gerekli" dedi.

ABD, Kanada ve Avusturya'da yoğun olarak kullanılan bu tip teknelerin hedef pazarının da yine bu üç ülke olduğunu vurgulayan Pamuk, İngiltere'den sipariş aldıklarını kaydetti.
İç pazarda yıl sonuna kadar 250 adet satış hedeflediklerini belirten Pamuk, ithal ürünlerin yaklaşık 25 bin dolara mal olduğunu yerli pontoon'un ise standart aksesuarlarla birlikte 12 bin dolardan başladığını söyledi.

CarettaPontoon'da mutfak, buzdolabı, tuvalet, duş ve güneşlenme bölümü bulunuyor.

"Pontoon çok keyifli bir teknedir" diyen Pamuk, "İnsanların bunu çok tercih edeceğini düşünüyorum. Kulanım alanı oldukça eniş. Örneğin, güvenlik adına  milli parklarda, polis teşkilatında, askeriyede ve belediyelerde kullanılabilir" diye konuştu.

Deniztaksi ve ambulans sırada

Harun Reşit Pamuk, suyun altını seyrederek, balıklarla beraber yolculuk yapma keyfi yaşatacak denizaltı pontoon için çalışma yaptıklarını kaydetti. Projeyi 2014'te tamamlayacaklarını anlatan Pamuk, deniz taksisi, ambulans, yangın söndürme araçlarının da bulunduğunu anlattı. Pamuk, "Buna ek olarak, 'yüzen ev' dediğimiz imalatımız da gündeme gelecek. Bunun tek katlısını, iki katlısını yapmamız mümkün. İlk yüzen evimizi 2013 sonunda Avustralya'ya teslim edeceğiz" dedi.

Bunun yanı sıra denizlerdeki kirliliğe de dikkat çeken Pamuk, "Yüzeysel ağ temizleme aparatımız var, her tekne alana bundan hediye edeceğiz. Tekneye takılan bu aparat ile dolaşılan yerlerdeki çöpler de toplanmış olacak. Yıllardır yaptığımız yanlışları düzelterek daha temiz bir çevre yaratacağız" şeklinde konuştu.


PONTOON NEDİR - Türkçe'de "tombaz kayık" olarak da bilinen pontoon boat'lar ilk olarak ABD'de kullanılmaya başladı. İki veya daha fazla kapalı borunun üzerine platform bağlanması ile oluşan yüzer yapı olarak tarif edilen pontoon tekneler, özellikle nehir ve göllerde gezi, araç taşıma, bilimsel inceleme, ambulans, yangın söndürme gibi değişik işlevlerde kullanılıyor. Pontoon tekneler, iş makinelerinin üzerinde çalışmasına da olanak veriyor.