İnşaat sektörü, açığı Rusya ile kapatmayı bekliyor

İnşaat sektörünün yurt dışı payındaki düşüşün, Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerle telafi edilmesi umuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, bu yıl sektörün yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden aldığı payın yarı yarıya azaldığını belirterek, Rusya ile ilişkilerde kaydedilen son gelişmelerin etkisiyle kaybı kısa sürede telafi edebileceklerini bildirdi. 

Tellioğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin müteahhitlik konusunda yetenekli ve tecrübeli iş adamlarına sahip olduğunu, ancak son dönemlerde yaşanan bazı olumsuzlukların sektöre ciddi zararlar verdiğini söyledi. 

Rusya ile son 1 yılda yaşanan krizin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika'daki istikrarsızlıkların sektörü derinden etkilediğini belirten Tellioğlu, şöyle konuştu:

"Bu yıl sektörümüzün yurt dışındaki payı yarı yarıya düştü. Sektörümüzün şu an iş yaptığı pazarlar ise riskli pazarlar, iş devam ederken bir saldırıya maruz kalıp kalmayacağımız, iş bitince paramızı alıp alamayacağımız belli olmayan yerler. O yüzden sektör sıkıntılıydı, ancak Rusya ile olan son gelişmeler, sektördeki kaybın en az yarısını telafi eder. Şu an pazarımız 10 milyar dolar kaybetmiş durumda. İnşallah Rusya ve ilintili ülkelere yıl sonuna kadar yapacağımız işlerle bu kaybın yarısını telafi ederiz. Böylelikle sektör yeniden güven de tazeleyecektir."

İyi ilişkilerin uzun vadede de sektöre önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Tellioğlu, Rusya'nın Türk müteahhitlik sektörünün en önemli ve büyük pazarlarından birisi olduğunu söyledi. 

Tellioğlu, inşaat sektörü için yeniden umut aşılandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sektör son dönemde hem ülke içinde hem de yurt dışında ciddi sorunlarla boğuşuyordu. Ama yurt içinde kredi faiz oranlarının düşürülmesi, yurt dışında da Rusya ile başlayan iyi ilişkiler sektörün toparlanmasını sağlayacak. Rusya ile başlayan iyi ilişkiler, uzun vadede sektörün dünyada yeniden liderliğe oynamasını sağlayabilir. Çünkü Rusya, bizim açımızdan sadece bir ülke değil. Rusya demek, beraberinde de çok sayıda ülkeye rahat iş yapabilmemiz anlamına gelir."

Bugüne kadar 65 milyar dolarlık iş yapıldı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün de Rusya'nın Türk müteahhitleri açısından her zaman önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Söz konusu ülkede pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından beri bin 941 projenin inşa edildiğini ve bunun yaklaşık 65 milyar dolarlık iş anlamına geldiğini anlatan Yenigün, "Yeni dönemde ilişkilerin normalleşmesiyle iki ülkenin de ekonomisine pozitif katkının devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Türk müteahhitlerinin Rusya'da 2013'te 4,8, 2014'te 3,9 ve 2015'te 5,4 milyar dolarlık iş yaptığına dikkati çeken Yenigün, yeni süreçte de Türk müteahhitlerini büyük bir pazarın beklediğini kaydetti.