İnternet Geliştirme Kurulu'nun görevleri düzenlendi

İnternet Geliştirme Kurulu, internet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür alanında etkin, yaygın, kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - İnternet Geliştirme Kurulu, internet ortamının etkin, yaygın ve kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlayacak, güvenli internet hizmeti konusunda araştırmalar yaparak uygun politikaların belirlenmesi için önerilerde bulunacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yönetmeliğe göre, Kurul, internetin sağlıklı gelişmesi ve bu kapsamda Türkiye'de internet ortamının toplumsal faydasının en üst düzeye çıkarılması için temel öneriler oluşturmak amacıyla görev yapacak.

İnternet Geliştirme Kurulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından seçilecek 7 üyeden oluşacak. Kurulun görev süresi 4 yıl olacak. 

Kurulun görevleri

Kurul, internet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür alanında etkin, yaygın, kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlamakla görevli olacak.

Türk kültürü, tarihi ve dünyasıyla ilgili bilgilerin internet ortamında daha fazla yer alması ve bunların tanıtılması hususunda çalışmalar yapacak olan Kurul, internet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üretmesine yönelik öneriler hazırlayacak.

İnternet kullanımının faydaları konusunda toplumsal farkındalığın oluşturulmasını sağlayacak olan Kurul, üniversite, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacak.

Kurul, devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması, kamu kuruluşlarının birbirleriyle ilişkilerinde ve vatandaşa sundukları hizmetlerde internet ortamının daha yaygın kullanımı konusunda çalışmalar yaparak önerilerde bulunacak.

İnternetin güvenli kullanımı ve güvenli internet hizmeti konusunda araştırmalar yaparak uygun politikaların belirlenmesiyle görevlendirilen Kurul, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığıyla koordineli bir çalışma içerisinde uygulamaya esas alınacak güvenlik kriterlerinin tespiti için önerilerde bulunacak.

İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üretmesine yönelik eğitim etkinliklerini destekleyecek olan Kurulun, yönetmeliğe göre diğer bazı görevleri ise şöyle:

"- Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin ve toplumun internet üzerinden yapılan zararlı yayınlardan korunmasına yönelik olarak ulusal bazda yazılım programları hazırlanması konusunda çalışmalar yapmak ve önerilerde bulunmak.

- Çocuklar ve ailelerde internet kültürünün artırılması, internet üzerinden istismar ve şiddet içerikli oyunların etkileri ve derecelendirilmesi gibi konularda ilgili kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde toplumsal bilincin artırılması yönünde gerekli çalışmalar yapmak, yaptırmak ve önerilerde bulunmak.

- İnternet içerik ve yer sağlayıcılığının yaygınlaştırılması ve ulusal arama motoru teşkili konusunda gerekli çalışmalar yapmak üzere önerilerde bulunmak.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinde kullanılan tüm ürünler için araştırma ve geliştirme desteği ile yerli üretimin artırılmasına yönelik önerilerde bulunmak.

- Ulusal ve uluslararası sayısal uçurum olarak adlandırılan farklılıkların giderilmesi ve bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla projeler ve öneriler belirlemek, uygulanabilirliklerini değerlendirmek, risk analizlerinin yapılması ve kabul gören tekliflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak ve uygulama planlarının oluşturulması için Bakana öneride bulunmak.

- İnternet ile ilgili mevzuat için, uluslararası kuruluşlarca kabul gören uygulamaları ve Avrupa Birliğinin bu alandaki mevzuatı ile uyumlu olmasına özen gösterilmesi için önerilerde bulunmak.

- Siber güvenliğin sağlanması için internet üzerinden alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerde bulunmak."

Bu konularda ilginizi çekebilir