Ipsos KMG: Hane tüketimi yüzde 5 küçüldü

2008'de yaşanan 'Hane Tüketim Endeksi'ndeki küçülme, 2001'den bu yana ilk kez yaşanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ipsos KMG'nin "Hane Tüketim Endeksi"ne göre, 2008 yılında hane tüketimi sabit fiyatlarla yüzde 5 küçüldü.

Ipsos KMG'nin her ay gerçekleştirdiği Hane Tüketim Endeksi'nin Aralık 2008 verilerinin açıklanmasıyla 2008 yılının genel sonuçları belli oldu.

Yapılan yazılı açıklamada yer verilen araştırmaya göre, 2008 yılında hane tüketimi sabit fiyatlarla yüzde 5 küçülürken, 2001'den bu yana ilk kez küçülme yaşandığı görüldü. Cari fiyatlarla ise yüzde 5 artış meydana geldi.

En büyük düşüş, yüzde 11 ile kişisel bakıma yönelik ürünlerde olurken, genel gıda tüketimi sabit kaldı.

Endekse göre aralık ayında 2007 yılı aynı ayına göre yüzde 7 küçülme, Kasım 2008'e göre ise yüzde 3 küçülme gerçekleşti.

2008 yılında yüzde 11 ile en büyük tüketim düşüşünün yaşandığı kişisel bakım kategorisinde yüzde 16'lık gerilemeyle vücut bakım ürünleri başı çekti. Vücut bakım ürünlerini, yüzde 9'luk düşüş ile saç bakım ürünleri, yüzde 7'lik düşüş ile kağıt ürünleri izledi.

Ipsos KMG Üst Yöneticisi (CEO) Vural Çakır, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

"Haneler ihtiyatlı bir tüketim yapısına geçtiler, bütçelerini temel ürünleri koruyacak şekilde yeniden yapılandırdılar, bu da son 5 yılda yaşanan yaşam kalitesindeki iyileşmelerin durması anlamına geliyor. Genel ekonomik gelişmelerin ve önlemlerin yanı sıra pozitif iletişim de tüketici alımlarının canlanması açısından kritik önem taşımaktadır."