İş makinaları sektörü 4 ayda yüzde 54 daraldı

İMDER Başkanı Meral, sektörün, 2009 yılında 192,9 milyon dolarda kaldığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Rızanur Meral, iş makineleri sektörünün 2009 yılı 4 aylık döneminde yüzde 54 oranında daraldığını bildirdi.

Meral yaptığı yazılı açıklamada, iş makineleri sektörünün dört aylık dönemde yüzde 54 oranında daraldığını, 2008'in aynı döneminde 357,7 milyon dolarlık ihracata imza atan sektörün, 2009 yılında 192,9 milyon dolarda kaldığını belirtti.

İstif makinelerinde ise daralmanın yüzde 59 olduğunu, 49 milyon dolar olan 2008 ihracatının da 2009 ilk dört ayında 55,7 milyon dolara gerilediğini ifade eden Meral, bütün dünyada yaşanan durgunluğun Türkiye İş makineleri sektörünü de derinden sarstığını, buna karşılık sektörün düzelme beklentileriyle hareket ettiğini ifade etti.

Meral, kriz öncesi ayda 1000 makine satılırken, krizle birlikte bu sayının 150'ye kadar düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tamamen yatırım ve imara yönelik sektörümüz ilk dört ayda kötü bir dönem geçirdi. Buna rağmen KDV indirimi ve KOMATEK fuarı sektörümüze büyük moral verdi. Mayıs ayıyla birlikte başlayan iyileşme işaretlerinin 2009 son çeyreğinde kendini daha fazla hissettirmesini ve sektörün yeniden toparlanmasını bekliyoruz. Kriz sonrası Türkiye'ye iş makinesi yatırımı için çeşitli illerde araştırma yapan ve bizzat bizimle görüşen 50 firma var.

Şu sıralar satışlar tekrar 250'ye yükseldi. Bu düzelme işaretlerini sevindirici buluyorum. KDV indirimi ve krizin tüm dünyada gerileme eğilimine girmesi alıcıları harekete geçirdi. Çok sayıda firma yeni sipariş alırken bazıları da iş birliği, yatırım gibi alanlarda önemli görüşmeler yaptı. KDV indirimiyle tetiklenen bu talebin devam etmesi için 3 aylık sürenin uzatılmasını ve İş makinelerinde yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'de sabitlenmesini talep ediyoruz. Bu gerçekleşirse yatırım ve istihdam anlamında büyük kazanımlar elde edilir."

"Türkiye'de üretim maliyetlerinin Avrupa'nın çok altında"

Türkiye'nin dünya iş makineleri sektöründe parlayan yıldız haline geldiğini anlatan Meral, Uzak Doğu, Avrupa, Çin gibi bölgelerde sektörün yakından takip edildiğini vurguladı.

Fransa'daki İNTERMAT Fuarı'nda bu sene ilk defa İMDER öncülüğünde  "Türk Günü" düzenlendiğini hatırlatan Meral, kokteyl, toplantı ve konferanslarla Türk makine sektörünü dünyaya tanıtma imkanı bulduklarını bildirdi.

Bu toplantılarda Türkiye iş makineleri pazarına büyük ilgi gördüklerini ifade eden Meral, özellikle Avrupa ülkeleri'ndeki firmaların yakın olması ve kaliteli ürün üretmesi nedeniyle Türkiye ile işbirliği yapmak istediğinin altını çizdi.

Meral, Türkiye'nin kriz sonrası iş makineleri sektöründe yatırım için cazibe merkezi haline geleceğini ifade ederek, yaşanan global krizde iş makineleri sektöründe faaliyet gösteren bazı Avrupalı şirketlerin, fabrikalarını kapatabileceğini, kriz sonrasında ise fabrikalarını tekrar açmayıp Türkiye'de üretim yapmak isteyebileceklerini belirtti.

Türkiye'de üretim maliyetlerinin Avrupa'nın çok altında olduğunu, Çin'in ise eskisi kadar gözde bir pazar olmaktan çıktığını bildiren Meral şunları kaydetti:

"Siparişlerin adetine bakılmaksızın çok daha kısa sürede ve hızlı teslimat yapabiliyoruz. Aynı şekilde Uzak Doğu ve özellikle Çin'li iş makinesi üreticileri ortaklık veya yatırım için İMDER'den yardım istiyor. Halihazırda 50 tane yabancı firma doğrudan bizimle temasa geçerek yatırım potansiyelleri hakkında danışıyor. 2-3 Milyar dolar büyüklüğe sahip, dünya çapında satış yapan çok sayıda firma yöneticisiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Çin de fark etti ki Türkiye'nin kaliteli üretimi ve lojistik imkanları hiçbir ülkede yok.

Dünya'da yeni iş makinası pazarı 250 milyar dolar. Türkiye İş Makinaları sektörü, 2002 yılında Avrupa'da 16. sırada iken, 2006 yılına geldiğimizde Avrupa'nın 5. büyük pazarı konumuna geldi. Bu başarı yabancı sermayenin bakışını değiştirmiştir. Artık Türkiye, büyük İş makinaları üreticilerinin ortak aradığı, yatırımlar için görüştükleri ülke olmaya başladı."

"Sektörü bir araya getiriyoruz"

Meral, şu an kompresör, vinç, enerji ve güç sistemleri alanında İMDER komitelerinin kurulumunun tamamlandığı bilgisini vererek, toplamda 11 komite kurulacağını ifade etti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle sektörü bir araya getirdiklerini anlatan Meral, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Vinç-Kule ve Mobil vinç, Jeneratör ve Güç Sistemleri, Kompresör, Hafif İş ve İnşaat makinaları, Asfalt ve Yol ekipmanları, Kırıcı, Delici ,Kırma ve Eleme makineleri, Tünel makinaları, Yedek Parça, İmalat, Beton Makineleri, Raf Sektörlerini kapsayacak komiteler kendi içlerinde özerk dış işlerinde ise İMDER ve İSDER'e bağlı olacak. Komitelerin tamamı kurulduğunda 7 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağız. Eğer kriz bir an evvel atlatılır ve piyasalar tekrar normal seyrine dönerse bu rakam 10 milyar dolara çok rahat çıkar."