Isıcam ile enerji giderlerinde 9 milyar dolar tasarruf sağladı

Türkiye’nin ilk çift cam üreticisi olan Şişecam Topluluğu şirketlerinden Trakya Cam Sanayii’nin ‘Isıcam’ markası 40’ıncı yılını kutladı. 40 yıllık süreçte Isıcam’ın 10 milyon konutta kullanıldığı hesaplanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Türkiye'nin ilk çift cam üreticisi olan Şişecam Topluluğu şirketlerinden Trakya Cam Sanayii'nin 'Isıcam' markası 40'ıncı yılını kutladı. Şişecam Topluluğu Düzcam Grubu Başkanı Reha Akçakaya, Türkiye'deki bütün evlerin Isıcam Konfor'a çevrilmesi halinde yıllık 2.5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanacağını belirterek, "Bugüne kadar ürettiğimiz 130 milyon metrekare Isıcam'ın sağladığı enerji tasarrufuyla Türkiye'ye kazandırdığı para yaklaşık 9 milyar dolar" dedi. Akçakaya, son 40 yılda Isıcam ürünlerinin 10 milyon ev ve işyerine ulaştığı tahmininde bulunurken pazar paylarının yüzde 40 olduğunu vurguladı. Akçakaya, düzcam alanında faaliyet gösteren Trakya Cam'ın Türkiye'nin lider, Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın 6'ncı büyük firması olduğunu açıkladı. Şişecam Topluluğu Düzcam Grubu Başkanı Reha Akçakaya, Türkiye'deki bütün evlerin Isıcam Konfor'a çevrilmesi halinde yıllık 2,5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanacağını belirterek, "Bugüne kadar ürettiğimiz 130 milyon metrekare Isıcam'ın sağladığı enerji tasarrufuyla Türkiye'ye kazandırdığı para yaklaşık 9 milyar dolar" dedi.

Reha Akçakaya, Trakya Cam'ın Isıcam markasının 40'ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen gecede basın mensuplarının sorularını yanıtlarken son 40 yılda 130 milyon metrekare Isıcam üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ederek Isıcam ürünlerinin 10 milyon ev ve işyerine ulaştığı tahmininde bulundu. Isıcam'ın sektörüne adını verdiğini ve pazar payının da yüzde 40 düzeyinde olduğunu aktaran Akçakaya, "Düzcam alanında faaliyet gösteren Trakya Cam Türkiye'nin lider, Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın 6'ncı büyük firması konumunda. Faaliyet alanımızı mimari, otomotiv, enerji ve beyaz eşya, mobilya ve tarım gibi bir çok sektöre girdi sağlıyoruz. Hindistan'dan Almanya'ya, Rusya'dan Mısır'a kadar değişik ve büyük bir coğrafyada, Avrupa'nın en lüks gamlı otomobillerinden Anadolumuzun en ücra köşesindeki kasabalara kadar müşterilerimizin ihtiyacını karşılar duruma geldik. Türkiye'nin ilk ve en güçlü Ar-Ge kuruluşlarından birinin desteğiyle bu güçlü yürüyüşümüz devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin enerjisinin yüzde 70'ini ithal ettiğine ve bunun da enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını zorunlu hale getirdiğine işaret eden Akçakaya, "Enerjinin yüzde 30'unu konutlarda kullanıyoruz. Aynı şekilde ısı kayıplarının yaklaşık yüzde 30'u da yalıtımsız pencerelerden kaynaklanıyor. Isıcam kullandığınız zaman, 2 kat koruma sağlamak mümkün. Eğer Türkiye'deki bütün evleri bugün itibariyle Isıcam Konfor'a çevirme şansımız olsaydı, yıllık 2,5 milyar dolar enerji tasarrufu edebilirdik. Bir başka deyişle, tek cam veya standart çift cam kullanımı nedeniyle meydana gelen enerji kaybının bu parasal büyüklüğü ile her yıl 900 okul, 300 hastane, 550 yurt veya 75 bin konut yapılabilir. Bugüne kadar ürettiğimiz 130 milyon metrekare Isıcam'ın enerji tasarrufuyla Türkiye'ye kazandırdığı para yaklaşık 9 milyar dolar" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'daki yeni hattı da açacak

Trakya Cam Sanayi, Türkiye'de Kırklareli, Mersin, Bursa, Ankara yurtdışında ise Bulgaristan, Romanya Almanya, Slovanya, Macaristan, Rusya, Hindistan ve Mısır olmak üzere 9 farklı ülkede üretim yapıyor. Trakya Cam son olarak bu yılın ilk yarısında Polatlı Cam Sanayii bünyesinde yer alan Türkiye'nin ve bölgenin en büyük düzcam üretim fırınını ateşlerken, Rusya'da da 230 bin ton/yıl kapasiteli düzcam fırınını da ateşleyerek float hat sayısını 10'a çıkartmıştı. Şirket yılın ikinci yarısında Bulgaristan'daki mevcut float hattına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

Çift cama dönüş 2 meşe ağacını kurtarıyor

Trakya Cam ve Şişecam'ın bir ürünü olan Isıcam'ın bir de dünyaya olan katkısından söz etmenin mümkün olduğunu ifade eden Reha Akçakaya, şöyle devam etti:

"Global ısınma dünyanın önündeki en büyük sorunlardan biri. Eğer, dünyanın ortalama sıcaklığı 2 derece artarsa, pek çok yer yaşanmaz hale gelecek. Bu anlamda karbondioksit salınımını filtrelemek veya daha çok ağaç dikmek gerekiyor. Eğer ortalama bir evde standart Isıcam'ları, Isıcam Konfor ile değiştirme imkanımız olsaydı, yaklaşık 1 meşe ağacının sağladığı karbondioksit filtrasyonunu sağlayabilecektik. Aynı şekilde tek camlı bir evi Isıcam konfora çevirirseniz de 2 meşe ağacını dünyaya hediye etmiş olursunuz. Türkiye'deki bütün camları Isıcam Konfor ile değiştirme şansımız olsaydı 27,5 milyon adet meşe ağacını dikmiş olacaktık."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir