”İşsizliği çözmenin yolu girişimci sayısını artırmak”
Türkiye'nin 'zengin olmaya mahkum' olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, işsizliğin çözümü için girişimciliğin özendirilmesini tavsiye etti
İSKENDERUN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye genelinde 2 milyon 600 bin kişi işsiz. Bu insanlara iş bulabilmemizin tek yolu girişimci sayısını artırmak" dedi.
Hisarcıklıoğlu, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, İskenderun Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen, "Global kriz ve Türkiye'ye etkileri" konulu konferanstaki konuşmasında, kadın girişimcilerin önemine değindi.
Türkiye'de girişimcilerin yüzde 98'inin erkek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcileri desteklemek ve genç kızlara örnek olması amacıyla 81 ilde kadın girişimci modelini hayata geçirdiklerini söyledi.
Türkiye'de her yıl 700 bin işsizin iş aradığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Şu anda Türkiye genelinde 2 milyon 600 bin kişi işsiz. Bu insanlara iş bulabilmemizin tek yolu girişimci sayısının arttırılması. Kadın ve buna bağlı olarak genç girişimciler mutlaka teşvik edilmeli" dedi.
Krizden kurtulmanın yolu bilinmiyor
Yaşanan küreselleşme nedeniyle krizden tüm ülkelerin etkilendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, krizden nasıl kurtulunacağının ise tam olarak bilinmediğini söyledi.
Ülke ekonomisinin iyi ya da kötü olmasının büyüme hızıyla anlaşılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2001'de cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini, ardından da yüzde 7 büyüme yaşadık. 2007'de dünyada ekonomik kriz yokken büyüme aşağıya indi. Faiz-kur-enflasyon birlikte düşmüştü, yeniden birlikte çıkmaya başladı. Banka ve şirket bilançolarında küçülmeler başladı. Büyüme olmazsa istihdam olmaz. Tüketici güveni de azalıyor. İç tüketimde 11 puanlık daralma var. Tüketici güven duymazsa alış-veriş etmez. Birileri mutsuzsa, sizin mutlu yaşamanız mümkün değil. İç tüketimin artması çok önemli."
Türkiye ekonomisinin iyi taraflarının da olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, buna örnek olarak bankacılık sektörünü gösterdi.
Güçlü ekonomi için kaliteli demokrasi
İş dünyasına yönelik tavsiyelerde de bulunan Hisarcıklıoğlu, paniğe gerek olmadığını ancak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.
Firmaların güçlü kalmasının birleşmekten geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu birlikteliğin ise sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.
Güçlü ekonomi ile kaliteli demokrasinin ayrılmaz ikili olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Güçlü ekonomi isteniyorsa, demokrasi kaliteli olmalı. Bunlardan biri olmazsa, diğeri de olmaz. Ama şu sıralarda sistem başka şeylerle uğraşıyor. İsim vermeden sistemi tarif eden bir örnek söyleyeyim. Ankara'da bir bakanlık valiliklere, valilikler de belediyelere (Ankara'dan bakanlıktan gelen yazı çerçevesinde kentinizdeki başıboş kedi-köpek sayısını valiliğimize bildiriniz) şeklinde bir yazı yazıyor. Belediye başkanı bildirmezse suçlu olacak. Sistem bunlarla uğraşıyor. Sistemin tamamının çivisi çıkmış durumda. Kaynaklar buraya gidiyor. Bunlar sizin kaynaklarınız. Ne yapmak lazım. Sistemi bütünüyle ele almak lazım. Yoksa çarkı çevirebilmemiz mümkün değil. Demokrasilerde milletvekilini kim seçiyor? Sizin önünüze menü geliyor, ona karar veriyorsunuz. Seçemezsem nasıl demokrasi olacak? Şu andaki sisteme göre kendi vekillerinizi siz seçemiyorsunuz. Seçemeyince de hesap soramıyorsunuz."
Türkiye zengin olmaya mahkum
Demokrasinin gelişmesi, hesap sorulabilmesi için kayıtlı ekonomiye geçmenin de gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Maalesef bir türlü kayıtlı ekonomiye geçecek sistemi ortaya koymuyoruz. Aslında sistem özellikle kayıt dışını teşvik ediyor. Niye, kendinden hesap sordurmamak için. Hesap sorabildiğimiz tek yer sandık. Zengin olmak için seçtiklerimizden hesap sorabilmeliyiz" diye konuştu.
Türkiye'nin zengin olmaya mahkum olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyetin 100'ncü kuruluş yıl dönümünde ülke ekonomisinin dünyadaki ilk 10'a girmesi için özel sektör olarak görevlerini yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Konferansın sonunda İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin, Hisarcıklıoğlu'na bir plaket verdi.
Konferansı, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, iş adamları ve davetliler izledi.