İşsizlik sorunu Bakanlar Kurulu'na geliyor
İşsizlik sorunu Bakanlar Kurulu'na geliyorBakan Çelik, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformunun Uygulamaya Yansımaları Konferansı"nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformunun getirdiği yenilikleri anlattı.
İZMİR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda, işsizlik tablosunu enine boyuna, bütün ayrıntılarıyla sunacağını belirterek, "Konu tartışılıp, önümüzdeki süreçle ilgili almamız gereken önlemler tüm boyutlarıyla konuşulacak" dedi.
Bakan Çelik, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformunun Uygulamaya Yansımaları Konferansı"nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformunun getirdiği yenilikleri anlattı.
20 yıl boyunca sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesinin gerekliliğinin tartışıldığını, bugün reformun getirdiklerinin konuşulduğunu belirten Bakan Çelik, "Yani laf değil, iş üretildi" dedi.
Reform 40 yıl sonrasını hedefliyor
Bakan Çelik, reformun 40 yıl sonrasına ilişkin, yüzyıla yayılan bir düzenleme olduğunu, bilimsel veriler ışığında hazırlandığını dile getirerek, "mezarda emeklilik" şeklindeki eleştirilerin yersiz olduğunu, çünkü emeklilik yaşının kademeli olarak artacağını, düzenlemenin ne kadar doğru olduğunun 40 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.
Çalışmaya endekslenmeyen, "Emekli olalım, oturalım" denen bir anlayışın yaygın olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "35-40 yaşındaki kişiler bile bir an önce emekli olmak istiyor. Ondan sonra da genç emekli olup tekrar çalışıyor. Bu anlayışın değişmesi lazımdı" dedi.
Bakan Çelik, ekonomik kriz atlatıldığında kayıt dışı oranlarında da ciddi şekilde düşme yaşanacağını, bu konudaki hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Krize ilişkin, ülkelerin çeşitli paketler açıkladığını, her ülkenin krizden aldığı "nasibin" farklı olduğunu anlatan Bakan Çelik, "Adamların finans sektörü çökmüş, paketleri de finans sektörüne yönelik. Bizim sorunumuz dış talepteki, yani ihracatımızdaki daralma ve onun içerideki yansımalarıdır. Önlemlerimiz de bu sorunlara paralellik arz etmeli" şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, kriz döneminde tüm Türkiye'nin dayanışma içinde olması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"İşçi çıkarmak çare değildir. Ama işvereni zor duruma düşürmek hiç çare değildir. Sınırlı kaynaklarımızı en rasyonel şekilde kullanmak zorundayız. Suyun bulandığı yer ABD. Sular orada durulmaya başladığı an Türkiye çok hızlı şekilde bu süreçten çıkmaya aday ülkelerin başındadır. Ama orada süreç uzarsa, bu, Türkiye'ye de yansıyacaktır."
1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini TBMM gündemine getirdiklerini hatırlatan Bakan Çelik, "30 yıldır beklenen yasa Meclis'te görüşülürken konfederasyon başkanlarımız orada yoklar, televizyonlardalar. Onları da temsil eden bir bakan olarak milletvekillerine karşı mahcubiyet hissettim" diye konuştu.
"311 bin kişiye işsizlik ödeneği"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, işsizlik rakamlarının yüksekliğine ilişkin soru üzerine, rakamların yüksek çıkmasının nedenlerini TÜİK'in hesaplamalarındaki kriterlerin farklılığının, Ocak ayının kış ayı olması nedeniyle mevsimsel etkiler, her yıl 600-700 bin kişinin iş gücüne katılımı, ailede bir kişinin işsiz kalmasıyla diğer aile fertlerinin iş gücüne katılımı ve dış talepteki daralmanın getirdiği olumsuz etkiler şeklinde sıraladı.
İstihdamı artırmaya yönelik alınan tedbirleri anlatan Bakan Çelik, "Önümüzdeki Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda işsizlik tablosunu enine boyuna, bütün ayrıntılarıyla sunacağım. Bakanlar Kurulunda konu tartışılıp, önümüzdeki süreçle ilgili almamız gereken önlemler tüm boyutlarıyla konuşulacak" dedi.
Bakan Çelik, hükümetin hayata geçirdiği kısa çalışma ödeneği uygulamasından verim alınmaya başlandığını, işini kaybedenlerin işsizlik ödeneği aldığını, geçen ay 311 bin civarında kişinin bu ödenekten yararlandığını anlattı.
İşsizlik oranlarındaki mevsimsel etkilere değinen Bakan Çelik, "Nisan-Mayıs ile birlikte sürecin daha iyi olacağı inancındayız. Yani kış mevsiminden çıktıkça sürecin daha iyi olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Açıklanan rakam Ocak rakamıdır. Şubat ayında da yine yüksek bir rakamla karşılaşabiliriz. Bunun düştüğünü Nisan-Mayıs aylarında göreceğiz" diye konuştu.
"Reformların işlemesi için sağlıklı bir piyasa gerekiyor"
İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ise İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın sesi kısık olduğu için onun adına kürsüye çıktığını belirttiği konuşmasında, sosyal güvenlik reformunun işlemesi için sağlıklı bir piyasanın gerekli olduğunu söyledi.
Bugüne kadar 5 önlem paketinin açıklandığını hatırlatan Kalkan, yeni paketin istihdama yönelik olmasını istediklerini ifade etti.
Kalkan, "Maliye ve Sanayi bakanlarımız bir şeyler yapmaya çalıştı. Artık herkes Çalışma Bakanının istihdama yönelik bir şeyler yapmasını bekliyor. Reel sektör zor durumda. Prim borçlarından daha yüksek seviyelere ulaşan gecikme zammı sorunu var. Sayın bakanım bu faizlerin bir yolunu bulun" dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin ise 3 büyük kurumun SGK çatısı altında başarıyla birleştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "1 yıl içinde genç SGK'yı cazibe merkezi haline getireceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.