İstanbul 44. sıradan dünya birinciliğine yükseldi

İstanbul'un kongre turizminde dünya birinciliğine yükselmesi dolayısı ile Kadir Topbaş'a "kongre turizminde dünya birinciliği" ödülü verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, İstanbul'un kongre turizminde dünya birinciliğine yükselmesi dolayısı ile özel ödül takdim etti.
 
Ödül töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kongre turizmi anlamında büyük mücadele verdiklerini belirterek, "Artık kongre kampüsü yapma durumundayız. Hayalimde, idealimde bu var. Kongreye gelenlerin aileleri ile konaklayacakları bir alan öngörüyoruz" dedi.
Yalçıntaş da, İTO Merkez binada düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul'un kongrede iyi konuma gelmesi adına 2007'de "İstanbul'un kongre elçisi olun" programını başlattıklarını anlattı.
 
İstanbul'a kongre getirecek her kesime yardımcı olduklarını ifade eden Yalçıntaş, "Bunun ilk meyvelerini 2010'da aldık. Kongre alanında ilk 10'a girdik. 2012'de de dünya lideri olduk. Artık İstanbul çekim alanı, Türkiye'ye gelen 31 milyonu aşkın turistin 8 milyondan fazlası İstanbul'a geldi" dedi.
İstanbul'un kongre turizminde önemli yere geldiğini vurgulayan Yalçıntaş, "2009'a dek İstanbul'da bir kongre merkezi vardı. ICVB olarak ülkeye geleceklere yer bulamıyorduk. 2009'dan itibaren 2 kongre merkezi açıldı. Kongre kapasitesi Haliç ve İstanbul ile 3 kat arttı. Bu kongre merkezleri olmasa İstanbul buralara gelemeyecekti. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi turizm için önemli adımlar attı" diye konuştu.
 
İstanbul'a kongre kampüsü
Ödül töreninde konuşan Kadir Topbaş, İstanbul'un sivil toplum örgütleri ile yaptığı faaliyetler sayesinde kongre turizminde birinci sıraya yerleştiğine dikkati çekerek, İstanbul'un turizmde önemli aşamalar aldığını, şehirdeki otellerin yüzde 98 doluluk oranı yakaladığını söyledi.
Belediye başkanlarının artık CEO rolüne büründüğünü anlatan Topbaş, "Başkanlar şehri yöneten olarak, sivil toplum örgütleri ile sanayici ile tüccar ile temas halinde olmalı. İstanbul'un diğer şehirlerle yarışacak argümanları da muhtelif kesimlerle belirlenmeli. Ne mutlu burada önemli bir başarı elde ettik" dedi.
Topbaş, yüzde 55'i ulaşım olmak üzere belediye yatırımlarının 52 milyar lirayı bulduğunu ifade ederek, 2013 bütçelerinin ise 8 milyar lira olduğunu hatırlattı.
Kongre turizminde büyük mücadeleler verdiklerini, İstanbul'un kongre alanında önemli bir yere geldiğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:
"Haliç Kongre Merkezi ve İstanbul Kongre Merkezi ile dünya birinciliği elde ettik. 44'üncü sıradan buralara geldik. Pera Palas ve Hilton'dan başka salonu olmayan şehirden buralara geldik. Artık kongre kampüsü yapma durumundayız. Hayalimde idealimde bu var. Kongreye gelenlerin aileleri ile konaklayacakları bir alan öngörüyoruz.
Kayıp dilimleri telafi adına elimizden geleni yapıyoruz. İstanbul, büyük fırsatlar ihtiva ediyor. Bir mücevherin üzerindeyiz. Malum kongre turizminin getirisi çok. Burada başarı elde ettik. Dikkatli olmalıyız. Zirveye çıktık, orada kalmalıyız da. Birinci kalmak bizim için hedef olmalı."
İstanbul'un turist sayısında 8-10 milyonu değil, 30-40 milyonu hedeflemesi gerektiğini dile getiren Topbaş, İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.