İstanbul - Ankara hattına ‘Süper Hızlı Tren’ geliyor

İsviçre Devlet Demiryolları için üretilen yeni nesil akıllı demir yolu bakım araçlarının Sakarya’da düzenlenen teslim törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "344 km’lik Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı'nda ön proje çalışmalarını tamamladık” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ÖZBİR Vagon Sanayi AŞ tarafından Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki tesislerinde İsviçre Devlet Demiryolları için üretilen yeni nesil akıllı demir yolu bakım araçlarının teslim törenine katıldı. Bakan Uraloğlu törendeki konuşmasında, 2002'de 10 bin 948 kilometre olan demir yolu ağını 14 bin 165 kilometreye çıkardıklarını, ülkeyi sıfırdan hızlı trenle buluşturarak 2 bin 251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettiklerini, Ankara-Eskişehir, Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Karaman ve Ankara-Sivas hızlı tren hatlarını hizmete sunduklarını anımsattı.

İstanbul – Ankara seyahat süresi 80 dakikaya inecek

 Son olarak gündeme aldıkları "Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı"nda ön proje çalışmalarını tamamladıklarını bildiren Uraloğlu, "Süper hızlı tren hattımızın güzergah uzunluğu 344 kilometre olacak. Saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresinin 80 dakika olmasını planlıyoruz. Burada sadece yeni sistem, hız ve zaman kazandırmamış oluyoruz, saatte 350 kilometre hız yapan teknolojiyi de ülkemize inşallah getirmiş olacağız.

Ayrıca Gebze'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek İstanbul Havalimanı'na ve son olarak Çatalca'ya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı projesinde de planlamalarımızı bitirdik. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve Yol Haritası ile hızlı tren hizmeti alan il sayımızı Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52'ye ulaştırmış olacağız. Demir yolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye eriştirmiş olacağız" diye konuştu.

“Tamamını elden geçirdik"

Demir yolu hatlarını, limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlayıp kombine taşımacılığa uygun yeni anlayışla ele aldıklarına dikkati çeken Bakan Uraloğlu, "Son 22 yılda demir yollarına 22,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Demiryollarımızın tamamını elden geçirdik ve yeniledik" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet'in 100. yılında ilk milli elektrikli tren setlerinin hizmete alındığını, yüzde 70 yerlilikle üretilen sürücüsüz milli metro aracının raylara indirildiğini, ilk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladıklarını aktaran Uraloğlu, "Ülkemizin saatte 160 kilometre hıza sahip 'Yeni Sakarya' ismini verdiğimiz ilk milli ve yerli elektrikli tren seti projemizde, 2 prototip seti tamamlayarak hizmete sunduk. Seri üretime başladık, 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısının 56'ya tamamlanmasını planlıyoruz” dedi.

Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi'yle, Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı'na gelecek yüklerin, bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demir yolu inşa edilerek Türkiye'ye ulaştırılmasını planladıklarını anlatarak, "Buradan da ulusal ağımıza bağlayarak limanlarımıza ve diğer ülkelerle sınır geçişlerimizden ulaşımı sağlamış olacağız. Böylece Güney Asya ve Orta Doğu'yu, Avrupa, Kafkasya ve Kuzey Afrika'ya yeni bir güzergâh üzerinden bağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan "Tek Yol Tek Kuşak" girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattını da inşa ettiklerini anımsatan Uraloğlu, bu proje kapsamında Asya-Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını mümkün hale getiren MARMARAY ile Londra'dan Pekin'e kadar güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu da inşa ettiklerini söyledi.

"Türk firmaları dünyada marka oluyor"

Türk firmalarının hayata geçirdikleri projelerle dünyada marka oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Uraloğlu, "Milli elektrikli tren seti projemiz için sürücü masası ve üst etekler üretimi gerçekleştiren ÖZBİR, önemli paydaşlarımızdan biri olmuştur. İsviçre Devlet Demiryolları için üretecekleri 8 yeni nesil katener hattı monte ve demonte aracı, 28 adet vinçli yol bakım aracı ile ülkemize 7 milyon euroluk katma değer sağlayacaklar. Almanya Devlet Demiryolları için 5 milyon euroluk hibrit yol bakım kabinleri üretimi ile İsviçre Müller Technologies firması için tasarımı, üretimi ve montajı tamamen ÖZBİR Vagon tarafından yapılan 1,5 milyon euroluk hibrit lokomotif kabini çalışmalarına da devam ediyorlar” dedi.

3 uçak aynı anda inip kalkabilecek

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları uygulaması için 2022'den beri çalıştıklarını belirterek, "Uygulamanın hayata geçirilmesiyle İstanbul Havalimanı'na 3 uçak aynı anda bağımsız üçlü iniş ve kalkış yapabilecek. Önümüzdeki ay eğitimlere, bu yıl içinde denemelere başlayacağız. Türkiye'de açtığımızda Avrupa'da ilk olacak” diye konuştu. Bakan Uraloğlu, uygulamayla İstanbul Havalimanı'nda hava trafiğinin emniyetli şekilde sağlanacağını söyledi.