İstanbul, konaklama gelirleri artışında Avrupa üçüncüsü

Deloitte'un Avrupa ülkelerinin turizm performansını ele aldığı 3. çeyrek raporu yayınlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avrupa'da hissedilmeye başlayan kriz, İstanbul'daki turizm sektörüne uğramadı. Oda başına ortalama gelir yüzde 18 artışla 120 euro düzeyine yükselirken İstanbul konaklama gelirleri artışında Avrupa üçüncüsü oldu.

Deloitte'un Avrupa ülkelerinin turizm performansını ele aldığı "Turizm ve Eğlence Sektörü Avrupa Performans Değerlendirmesi" 3. çeyrek raporu yayınlandı. Türkiye'nin ve özellikle İstanbul'un iyi bir performans gösterdiğini ortaya koyan rapora göre, Avrupa'da ortalama oda doluluğunda yüzde 1,9 azalma yaşanırken, oda başına ortalama gelir yüzde 1,5'luk düşüşle 76 euro düzeyine indi.

Dünyayı etkisi altına alan mali krizin etkileri özellikle eylül ayından itibaren tüm Avrupa'da hissedilmeye başlanırken, 9 aylık dönemde İstanbul'daki otellerde oda başına gelir yüzde 18 artışla, 120 euro düzeyine çıktı. Böylece İstanbul, oda başına ortalama gelir artışında Avrupa üçüncüsü oldu.

Raporda, bu güçlü gelişmenin dünyanın önde gelen otel zincirlerini, Türkiye'deki yatırımlarını artırmaya teşvik ettiğine işaret edilirken, Easy Jet gibi uygun fiyatlı uluslararası havayolları şirketlerinin İstanbul'a uçmaya başlamaları ve havaalanı kapasitesindeki artışların da turizmde Türkiye'nin hızla popülerleşen bir ülke olmasına katkıda bulunduğu kaydedildi.

Etken; turizm sektöründe KDV oranının düşüklüğü

Dünyanın en popüler turizm ülkeleri arasında 9. sırayı alan Türkiye'nin bu başarısında, hükümetin bir yandan sektördeki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e çekmesinin, diğer yandan da ülke turizmini desteklemeye yönelik uzun vadeli bir plan açıklamasının katkısı olduğu belirtildi.

Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa'da bazı ülkelerin mali krizden daha fazla etkilendiğini belirterek, birçok kentte ortalama oda doluluklarında azalma yaşandığını ifade etti. Cangöz, "Geçmişteki deneyimler, doluluk azalmasının ardından oda başına ortalama gelirlerde ciddi bir düşüş yaşanabileceğini gösteriyor" görüşünü aktardı. Geçen yıl Avrupa'da 21 milyar euro düzeyinde gerçekleşen otel yatırımlarının, bu yılın 9 ayında 5 milyar euroda kaldığına dikkati çeken Cangöz, şunları kaydetti:

"Ancak nakit akışları sağlam olan büyük otel zincirleri, Türkiye gibi gelişen pazarlara yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye'nin bu avantajından yararlanması gerekiyor. Otel işletmeciliğinde yeni dönemin koşullarına uyum sağlamak bir zorunluluk. Müşteriler kriz nedeniyle bütçelerini kısarken, otellerin de yaptıkları yatırım ve harcamalardan daha fazla değer kazanması lazım."