İstanbul Mobilya Fuarı, CNR Expo'da devam ediyor
MOSFED Başkanı Güleç," İhracatımızı 2,4 milyar dolardan 3 milyar dolar seviyelerine çıkarabileceğimizi düşünüyoruz" dedi
Yurtiçinden ve yurtdışından mobilya sektörü oyuncularını bir araya getiren İstanbul Mobilya Fuarı (ISMOB), CNR Expo'da devam ediyor.
Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) iş birliğiyle CNR Expo'da düzenlenen fuarda, 500'ün üzerinde firma stand açtı.
Birçok firmanın da yer kalmadığı için katılamadığı fuar, Avrupa, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Nepal'den Tibet'e, Meksika'dan Şili'ye, Yeni Zelanda'dan Japonya'ya kadar 90'ın üzerinde ülkeden alıcı ve ithalatçıyı ağırlamaya devam ediyor.
31 Ocak'a kadar sürecek olan fuarın Türk mobilya sektörüne yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat katkısı sağlaması öngörülüyor.
"Son 10 yılda ihracatımızı 8 kat artırdık"
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün son 10 yılda çok büyük bir gelişme kaydettiğini ve dünyanın en önemli sektör liderleriyle rahatlıkla rekabet edilebildiğini belirterek, sektör olarak artık dünya pastasından daha fazla pay alındığını söyledi.
Mobilya sektörü olarak son 10 yılda ihracatlarını 8 kat artırdıklarını aktaran Güleç, "Dünya mobilya ihracatı sıralamasında 26. sıradan 13. sıraya yükseldik. 10 yıl önce 300 milyon dolar ihracat yaparken, artık 2 milyar 400 milyon dolar ihracat yapan bir sektör haline geldik. Bu, bizleri çok mutlu ediyor" dedi.
Güleç, İstanbul Mobilya Fuarı'nın Türk mobilya sektörüne sağladığı katkıya işaret ederek, şunları aktardı:
"Artık mobilyacılarımız, dünyadaki bütün mobilya fuarlarında rahatlıkla yer alabiliyor. Çin'de, ABD'de, İtalya'da Milano'da... İstanbul Mobilya Fuarı yine dopdolu geçti. Önümüzdeki yıl 26-31 Ocak tarihleri arasındaki fuarımıza şimdiden yer kalmadı. Bütün mobilyacılarımız MOSFED ve CNR Holding'le yapacağımız bu fuarda şimdiden yerlerini alıyor. 2023 hedefi bizim için çok önemli. 2023 yılında 10 milyar dolar ihracatla, dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında yer almayı hedefliyoruz. Bunun için İstanbul Mobilya Fuarı'nın dünya fuarı haline gelebilmesi için tüm dinamikleri kullanıyoruz. Dünyanın her yerinden heyetler ağırlamak istiyoruz."
Türkiye mobilya sektörünün daha iyi noktalara gelebilmesi için tasarımın çok önemli olduğunu vurgulayan Güleç, sektör olarak son teknolojiyi kullandıklarını dile getirdi.
Güleç, İstanbul'un bütün bölgelerin kesiştiği bir noktada bulunduğunu ifade ederek, "İstanbul'dan, özellikle Türkiye'nin dışarıdaki bu pozitif yaklaşımı ve dünyada güçlenen bir ülke imajından en çok faydalanan sektörlerden birisiyiz. Ülkemizin ve hükümetimizin dış politikası ve dünyadaki tüm sorunlara pozitif yaklaşımı ve katkılarıyla mobilyacılar olarak istifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı'nın imalat sektörüne yönelik desteklerini de yakından takip ettiklerini vurgulayan Güleç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Mobilyacılar olarak 2023 hedefimizi aşabileceğimizi, 2023 hedefimizi 2020-2021 yıllarında yakalayabileceğimizi umud ediyoruz. Geçen yıl mobilya ihracatımızı yüzde 10 artırdık, 2015'te ise en azından yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz. İhracatımızı 2,4 milyar dolardan 3 milyar dolar seviyelerine çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. 2014'te mobilya sektörümüz iç pazara yönelik değil, ihracata dayalı büyüdü. Bu yıl ise mobilya sektöründe ihracatın yanında, iç pazarın da canlanmasını bekliyoruz.
Mobilya sektörü, ihracat fazlası veren bir sektör. Her yıl ihracatını artırdığı gibi, dış ticaret fazlasını da artıran bir sektör. İstihdam dostu ve katma değeri kesinlikle Türkiye'de kalan bir sektör. Biz 100 dolarlık bir mobilya satarken, 80 dolardan fazlası Türkiye'de kalıyor. Dolayısıyla bu sektörün bütün bölgelerde ve Türkiye'nin her yerinde desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaklaşık 500 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Hem emek yoğun, hem moda, tasarım ve teknolojiyle katma değeri yükselten bir sektör olduğu için bu tip sektörlere daha çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz."