İstanbul Shopping Fest'in tarihi belli oldu

Bu sene dördüncüsü düzenlenecek İstanbul Shopping Fest, 7-29 Haziran'da gerçekleştitilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Dünyanın en büyük alışveriş ve eğlence festivallerinden biri olmayı hedefleyen İstanbul Shopping Fest (İSF), 7-29 Haziran'da gerçekleştirilecek.  

Dördüncü yılına yeni ortaklık yapısı ve yeni hedeflerle giren İSF'de platform başkanlığını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'den; icra kurulu başkanlığını İstanbul Ticaret Odası (İTO) İbrahim Çağlar, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük'ten devraldı.  

Kadir Topbaş, İSF'nin yeni ortaklık ve organizasyon yapısına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, kurumsal taassup gözetmeksizin, herkesin bir araya gelerek daha ileriye, daha güzele ulaşması adına yeni bir dönem başlattıklarını ifade etti. 

Doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, medeniyet birikimiyle dünyanın dikkatini çeken bir kent olan İstanbul'un değerlerini geleceğe taşımanın görevleri olduğunu dile getiren Topbaş, İstanbul'a gelen turist sayısının 10 milyona ulaştığını söyledi.  

"Taksim Meydanı, festival alanı olacak"  

Topbaş, İstanbul'da turizmi çeşitlendirdiklerini, kongreler dolayısıyla 2019'a kadar kentteki salonların dolu olduğunu belirterek, "Altyapıdan ulaşıma, çevreden sağlığa kadar her alanda imkanlar hazırlamaya çalışıyoruz. Eğlence hayatı, kültürel hayat, alışverişin bir arada bulunduğu, bir taşla birkaç kuş vurulabilecek bir kent İstanbul. İstanbul Shopping Fest, ticari anlamda kente önemli katkı sunacak. Hizmet sektörü başta olmak üzere herkes nasibini alacak, ciddi istihdam alanı oluşturacak" diye konuştu. 

Soruları da yanıtlayan Topbaş, İstanbul'da projelerin ve Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının devam ettiğini dile getirdi.  

Topbaş, Taksim Meydanı düzenlemesine ilişkin soru üzerine, "Taksim Meydanı, festival alanı olacak. Malzemenin tedariği konusunda hazırlık yapılıyor. Yakın bir tarihte güzel bir Taksim Meydanı olacak. Burayı aktivitelerin merkezi olarak kullanacağız. Niyetimiz, Shopping Fest'e yetiştirmek" ifadelerini kullandı.  

"İSF'nin enerjisi, çok alana yayılacak" 

[PAGE]

"İSF'nin enerjisi, çok alana yayılacak" 

 İbrahim Çağlar, İstanbul'u "rengarenk dokusuyla festivalin kendisi" şeklinde tanımlayarak, festival ile perakendeden turizme, sağlıktan eğlenceye kadar pek çok sektörü harekete geçireceklerini söyledi. 

Yeni bir anlayışla işe başladıklarını belirten Çağlar, "Hedef AVM'lerle sınırlı olmayan bir organizasyonun ötesine geçmek. Shopping Fest'in enerjisi, seyyar satıcısından en lüks AVM'ye, taksicisinden eğlence konaklama sektörüne kadar çok alana yayılacak, İstanbul'da ticaretin kılcal damarlarına kadar nüfuz ettireceğiz. İstanbul'un dinamik ticaret hayatına taze kan sağlanacak. Tüm misafirlerimiz, daha sosyal, daha aktif, daha dinamik bir festival görecek" diye konuştu. 

Çağlar, İSF'nin dünyada düzenlenen benzerleriyle karşılaştırıldığında en genci olduğunu dile getirerek, "İSF, 3 yılda ağırladığı misafir sayısı ve işlem hacmi bakımından en hızlı büyüyen festival. Öncelikli hedefimiz, dünyanın sayılı festivalleri arasında yer almak" dedi. 

Geçen yıl, İSF kapsamında oluşan cironun 8 milyar 250 milyon lira olduğunu, gelen turist sayısının 958 bini bulduğunu kaydeden Çağlar, "Bu yıl toplam ciroyu 10 milyar liranın, turist sayısını ise 1 milyon 100 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.  

Çağlar, İTO'nun 132 yıllık kurumsal birikimini ve organizasyon tecrübesini İSF için kullanacağını vurgulayarak, festival ruhunun, sokaklara caddelere taşacağını, markalaşmayı da öne çıkaracaklarını anlattı. 

İbrahim Çağlar, festivalin tanıtımı için yurt dışında büyük bir kampanya başlattıklarını sözlerine ekledi.  

"İSF, perakende sektörünün ve ihracatın gelişimi açısından büyük önem taşıyor" 

[PAGE]

"İSF, perakende sektörünün ve ihracatın gelişimi açısından büyük önem taşıyor" 

TİM Başkanı Büyükekşi, ile İstanbul'un ve Türkiye'nin perakende gücünü dünyaya kanıtladıklarını ifade ederek, "Festival sayesinde İstanbul'a yabancı ziyaretçi sayımızı, alışveriş cirolarını ve ticaret hacmimizi artırıyoruz. İstanbul'un küresel bir ticaret merkezi olmasına destek veriyoruz. Ülke tanıtımına katkı sağlıyoruz" dedi. 

İSF'nin düzenlendiği ilk yıldan itibaren yarattığı ciro ve ziyaretçi açısından her yıl yükselen bir trend izlediğini belirten Büyükekşi, şu bilgileri verdi: 

"Festivalin düzenlendiği ilk yıl olan 2011'de, perakende ticaret hacminde bir önceki yıla göre yüzde 41 artış sağlandı. 2012'de bu başarı kendini 21 günde 7,5 milyar lira harcama gerçekleştirerek gösterdi. Geçtiğimiz yıl 8-30 Haziran'da üçüncü kez düzenlenen festival süresince alışveriş cirosunda yüzde 10 artış gerçekleşti. Festival boyunca kart ve nakit harcamalar toplamı 8 milyar 250 milyon liraya ulaştı. Yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarı yüzde 11 arttı. Geçtiğimiz yıl İstanbul'u festival sırasında yaklaşık 958 bin kişi ziyaret etti." 

Büyükekşi, 2014 için hedefleri yükselttiklerinin altını çizerek, bu yıl İstanbul'u sadece festival için ziyaret eden kişi sayısının 1 milyonu aşmasını beklediklerini söyledi. 

A.T. Kearney'in 30 gelişen pazarı incelediği "Küresel Perakende Gelişim Endeksi" 2013 sonuçlarına göre, Türkiye'nin 6'ncı sıraya yükseldiğini aktaran Büyükekşi, İSF'nin Türkiye'nin ve İstanbul'un perakende gücüne katkı sağladığını belirtti. 

Büyükekşi, İSF sayesinde yabancı turistlerin, Türk markalarıyla tanıştığını, ülkesine döndüğü zaman da Türk markalarını aradığını ve böylece Türk mallarının ihracat potansiyelinin artış gösterdiğini anlatarak, "İstanbul Shopping Fest, hem perakende sektörümüz hem de ihracatımızın gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Temennimiz, artık geleneksel hale getirdiğimiz İstanbul Shopping Fest'in, ülkemizin ve İstanbul'un tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlaması" diye konuştu. 

İSF'nin organizasyon yapısındaki değişime ilişkin bir soru üzerine Büyükekşi, önceki etkinliklere, Büyükşehir Belediyesi'nin büyük destek verdiğini dile getirerek, İSF'nin kesintiye uğramadan sürdürülmesi, kurumsallaşma ve işin büyümesi adına böyle bir yola gittiklerini söyledi. 

 "Vergi iadesi alımı kolaylaşacak" 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İSF'ye yurt dışından gelenlerin vergi iadesi almasını kolaylaştıracaklarını bildirdi. 

Vahap Küçük de İSF'yi tüm esnafın sahiplendiği bir organizasyon haline getirmek istediklerini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir