'İstanbul Tahkim Merkezi gelecek yıl sıçrama yapacak'
Başbakan Binali Yıldırım ile görüşerek kamu sektörüne ağırlık vermeyi planlayan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), 2017 yılında projelere ISTAC’ın yazılması ile sıçrama yapmayı planlıyor.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Tahkim kurallarını oluşturarak Kasım 2015 yılında yürürlüğe giren İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), henüz bir yılını doldurmadan 5 dava aldı. Ortadoğu ve Afrika’dan milletlerarası davalar alan İstanbul Tahkim Merkezi, tahkimde bölgesel bir çekim merkezi olmayı hedefliyor. 2017 yılında kamu sektörüne ağırlık verip sektördeki hukukçuları eğitecek olan ISTAC, kamu projeleri ile sıçrama yapmayı hedefliyor.
İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, henüz bir yıllarını doldurmadan ciddi bir yol katederek; donanımlarının uluslararası standartlara uygun hale geldiğine değinerek, “Geçtiğimiz bir yılda en önemli hedefimiz İstanbul Tahkim Merkezi’ni özel sektöre tanıtmaktı. Bütün büyük kurumlara, bu alanda faaliyet gösteren hukuk bürolarına ISTAC’I anlattık. Uluslararası konferans düzenledik. Şuanda 5 dava almış durumdayız. Bir tanesi sonuçlandırılmak üzere. Gizlilik anlaşmaları gereği davalarla ilgili detay veremiyoruz. Bu yeni bir merkez için küçümsenmeyecek bir rakam” diye konuştu.
Başbakan Yıldırım’a ISTAC’ı anlattılar
2017 hedeflerinin kamu kurumlarına ISTAC’ı anlatmak olduğunu ve bu nedenle de Başbakan Binali Yıldırım ile bir görüşme yaptıklarını ifade eden Ziya Akıncı, “Kamu bizim için çok önemli bir hedef. Türkiye ve bölgede sıkıntılar olsa da devasal bir ekonomiden söz ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde 3. köprü açıldı, önümüzdeki günlerde Avrasya Tüneli açılacak ve önümüzdeki yıl dünyanın en önemli havaalanı açılış yapacak. Türkiye dünya projelerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de uluslararası firmaların katıldığı projeler yapılıyor. Bu nedenle 2017’de kamu kurumlarına yoğunlaşacağız” diye konuştu. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda Başbakan Yıldırım’ı ziyaret ettiklerini ve ISTAC’ı anlattıklarını dile getiren Akıncı, “Başbakanımız konuya çok ilgi gösterdi. Savunma Bakanlığı, Karayolları, Devlet Su İşleri gibi büyük projelerde aktif olarak çalışan kamu kuruluşlarının hukukçularına eğitimler düzenleyip ISTAC’i anlatacağız. Sözleşmelerde ‘Uyuşmazlıklar İstanbul Tahkim Merkezi’nde tahkim yoluyla çözülecektir ‘ yazılmasını önereceğiz. 2017’de kamu desteği ile ISTAC çok ciddi bir sıçrama yapacak” ifadesini kullandı.
Dubainin yakaladığı rüzgarı biz de yakalayacağız
Dubai Tahkim Merkezi’nin başarılı olmasındaki en önemli etkenin kendi ülkelerindeki merkezi kullanmaları olduğunu dile getiren Akıncı, “ISTAC da aynı rüzgarı yakalayacak. Kamu çok duyarlı, bunu bir milli proje olarak görüyorlar. Çok başarılı bir noktaya geleceğiz. Zaten Türkiye ekonomisi kendi içinde hareketli olduğu için ISTAC belli bir ivme yakaladığı zaman bir çekim noktası olacaktır” diye konuştu.
İran ile işbirliği yapacağız
İran ile işbirliği yapılması konusunda görüşmeler yaptıklarına değinen Akıncı, konuya yönelik şunları söyledi: “İran çok önemli kaynakların olduğu bir ekonomiye sahip. Fakat batının Iranla, İran’ın da batıyla sorunu var. İran bizimle irtibata geçti. Bu alanda iş birliği yapmak istiyorlar.Türkiye’yi batıya açılacak bir kapı olarak görüyorlar. Bölgedeki projeler için Türkiye çok güzel bir çözüm merkezi olabilir. Bu arada İran dışında Katar, Dubai ile görüşüyoruz. Ayrıca batıdaki tahkim kurumlarıyla da irtibat halindeyiz. Türkiye’nin bölgede enteresan bir cazibesi var. Kültürel anlamda bize yakın olan Türkmenistan, Kazakistan, Azerbeycan gibi bölgeler için çekim merkezi olabilirsek bölgeye hizmet etmiş olacağız. Bizim müteahhitlerimiz bu bölgelerde çok aktifler. Projelerin sözleşmelerinde ‘İstanbul Tahkim Merkezi’ yazılırsa biz çok aktif hale geleceğiz.”
Hedefimiz; rutin olarak sözleşmelerde yazılmak
“Milletlerararası tahkim merkezi olmak çok önemli ve çok heyecan verici” diyen Ziya Akıncı, Türkiye’de artık sözleşmelere ‘Uyuşmazlıklar İstanbul Tahkim Merkezi’nde tahkim yoluyla çözülecektir‘ yazılmasını istediklerini ve bunun için de başta İstanbul Sanayi Odası olmak üzere bir çok sanayi ve ticaret odası ile yakın çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi. Akıncı, “Bütün barolara bu sene konferanslar ayarladık. Sözleşmeleri en çok avukatlar düzenlediği için ISTAC’tan haberdar olmaları çok önemli. En önemli hedefimiz yerli sözleşmelerde dahi rutin olarak yer almak ve yazılmak” diye konuştu.
Mali müşavirler ISTAC’ı anlatacak
ISTAC, Yeminli Mali Müşavirler Birliği ile karşılık işbirliği anlaşması yaptı. Ziya Akıncı, “Yeminli Mali Müşavirler Birliği, Türk ekonomisi açısından çok önemli. Sadece muhasebe ve vergi boyutuyla ilgilenmiyor; iş adamlarıyla çok yakın ilişkiler içerisindeler. Onların ISTAC’ı çok iyi anlatacaklarını düşünüyoruz. Bu misyonu onlara vereceğiz. Türkiye’de de onların hukuk camiasina yapabilecekleri çok büyük katkılar var. Çünkü bir çok davada bilir kişiye gidiliyor. Bu gibi durumlarda onlar uzman görüşü hazırlayabilirler veya uyuşmazlıkların çözümünde aktif olarak görev yapabilirler” diye konuştu.
Genç ISTAC ile yeni jenerasyonu hazırlıyoruz
İstanbul Tahkim Merkezi bünyesinde Genç ISTAC diye bir iletişim platformu kuruldu. Genç ISTAC, Türkiye’de ve yurtdışında tahkim ve arabuluculuk alanlarında çalışan veya çalışmak isteyen, 40 yaş altı gençler arasında ulusal ve uluslararası alanda bir işbirliği ve iletişim platformu. Ziya Akınca, Genç ISTAC’ın 1200 üyeye ulaştığını belirterek, “Üyelere konferanslar düzenliyoruz. Tahkim alanındaki uzmanları bir araya getiriyoruz. Dünyanın önemli hakemlerini ISTAC’ta kurs vermek üzere getireceğiz. Türkiye’de milletlerarası tahkim yapacak jenerasyonu da hazırlıyoruz” diye konuştu.