İstihdam ve üretim arttı verim yerinde saydı

TİSK: Nisan, mayıs ve haziran aylarında geçen yılın aynı dönemine oranla üretim yüzde 3.7 ve istihdam yüzde 3.8 artarken, verimlilik yüzde 0.1 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla üretimin yüzde 3.7 ve istihdamın yüzde 3.8 artmasına karşın verimliliğin yüzde 0.1 azaldığını bildirdi.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, TÜİK'in 2013 yılı ikinci çeyreğine ilişkin imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak yapılan hesaplara göre, nisan, mayıs ve haziran aylarında geçen yılın aynı dönemine oranla üretimin yüzde 3.7 ve istihdamın yüzde 3.8 arttığı, verimliliğin (işçi başına üretim) yüzde 0.1 oranında azaldığı ifade edildi.

Verimliliğin, üst üste 6 çeyrektir küçüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, buna karşın düşüş ivmesinin zayıfladığının altı çizildi.

Söz konusu dönemde en yüksek artışın ise yüzde 6.1 ile reel işgücü maliyetinde yaşandğı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Reel işgücü maliyeti üst üste 5 çeyrek dönemdir yükseliyor ve artış ivmesini koruyor. Verimlilik azalırken reel işgücü maliyetinin artması, sanayinin uluslararası rekabet gücünün azaldığını, dolayısıyla Türkiye'nin ihracat olanaklarının daraldığını gösteriyor.

2007 yılının ikinci çeyrek döneminden, 2013'ün 2'nci çeyreğine uzanan 6 yılda da reel işgücü maliyeti, verimliliğe kıyasla daha yüksek bir artış kaydetti; reel işgücü maliyeti yüzde14.7 yükselirken, verimlilik artışı yüzde 8'de kaldı. Üretim yüzde 18.2, istihdam yüzde 9.4 oranında yükseldi.

İşgücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde işgücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan 'birim işgücü maliyeti' endeksi ise aynı dönemde 93.8'den 99.7'ye yükseldi. Bu yükseliş, sanayi ürünlerimizin iç ve dış piyasalardaki başarısının işgücü maliyeti nedeniyle kısıtlandığını ortaya koyuyor.

Rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilip, OECD ortalamasına indirilmesi gerekiyor."