”İstihdamda panik havasında bir daralma yok”

Bakan Çelik, 2008 işşizlik rakamlarının önceki yıla oranla yüzde 0,8 artışla yüzde 10,7 olmasını beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2008 işşizlik rakamlarının önceki yıla oranla yüzde 0,8 artışla yüzde 10,7 olmasını beklediklerini belirterek, "İstihdamda panik havasında bir daralma yok"dedi.

Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) yürüttüğü, "İnşaat Sektöründe Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim ve İstihdam Projesi"nin, Ankara'da Türkiye Eğitim Şantiyesi'ndeki eğitim programı başlangıç toplantısında yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik bu projenin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, özellikle ekonomik kriz ortamında, 200 kişinin iş ve aş sahibi olmasının en fazla kendisini memnun edeceğini ifade eden Çelik, projede emeği geçen İNTES ve Yol-İş sendikalarına teşekkür etti.

"Türkiye'de kriz çok daha kolay atlatılacak"

Tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin gecikmeli de olsa Türkiye'ye etkilerinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, ancak sorunun Türkiye'den kaynaklanan bir sorun olmadığını söyledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun diğer ülkelerden farklı olarak talep daralması olduğunu ifade eden Çelik, talep azaldığı için üretimin de azaldığını ve bu daralmanın istihdama da yansıdığını kaydetti. Yapılması gerekenin talebi artırmak olduğunu vurgulayan Çelik, buna yönelik adımları attıklarını kaydetti. Çelik, Türkiye'nin yapısal, finansal sorunları olmadığı için krizi çok daha kolay atlatacağını anlattı.

İşsizlik verilerinin 2007'de yüzde 9.9 iken 2008'de yüzde 0,7-0,8 artışla yüzde 10,7 civarında olmasının beklendiğini belirten Bakan Çelik, işsizlik rakamlarında abartıldığı gibi bir artışın söz konusu olmadığını söyledi. Çelik, işsiz sayısının 2007 ile 2008 aralık ayları arasında 838 bin kişi arttığının görüldüğünü belirterek, önceki yıllarda her yıl 600 bin gencin iş gücüne katılım yaşına geldiğini, oysa şimdi bu rakamın 1 milyon 100 bine çıktığını söyledi. İşsizlik rakamlarının artışında bunun da önemli bir etkisinin olduğunu dile getiren Çelik, 2007 yılı sonunda çalışan sayısı 20 milyon 413 bin kişi iken 2008 sonu itibarıyla 20 milyon 736 bin kişiye yükseldiğine dikkati çekti.

"İstihdamda panik havasında bir daralma yok"

"İstihdamda panik havasında bir daralma yok" diyen Çelik, bu yılın şubat ayında 609 bin kişi işten çıkarken, 574 bin kişinin işe girdiğini bildirdi.

Çelik, "Türkiye'nin krize girişi, krizi yaşayışı ve krizden çıkışı başka ülkeler gibi olmayacak" dedi.

İşsizliğin en önemli nedenlerinden birinin iş gücü ile iş gücü talebi arasındaki uyumsuzluk olduğunu ifade eden Çelik, işverenin nitelikli iş gücü talep ettiğini söyledi.

Bu konuda hükümete ve sivil toplum kuruluşlarına görev düştüğünü anlatan Çelik, bu tür projelerin nitelikli iş gücünü artırmada önemli olduğunu söyledi.

İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata da İŞKUR'un çalışmaları hakkında bilgi verdi. Geçen yıl 109 bin kişiyi yurt içinde, 58 bin kişiyi de yurt dışında işe yerleştirdiklerini anlata Ata, İşsizlik Sigortası Fonu'nda kendilerine ayrılan yıllık 300 milyon TL'lik kaynak sayesinde nitelikli iş gücü oluşturmak için mesleki eğitimler verdiklerini söyledi. Ata, bu güne kadar bu eğitimlerden 57 bin vatandaşın faydalandığını bildirdi.