İTB, elektronik ürün senedi ticareti yapma yetkisini aldı

İTB'ye, pamuk konusunda faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerince üretilecek ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretini yürütmek ve ulusal düzeyde faaliyet gösterme yetkisi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB), pamuk konusunda faaliyet lisanslı depo işletmelerince üretilecek ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretini yürütmek ve ulusal düzeyde faaliyet göstermek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan beklediği onayı aldı. 

İTB Meclisi'nde veren Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'de ilk defa İTB'nin elektronik ürün senedi alım satımını gerçekleştirme hakkını elde ettiğini vurguladı. 
 
Spot piyasayı elektroniğe taşıdık
"Geçen hafta, uzun süredir emek verdiğimiz çalışmaları neticelendiren ve bizleri sevindiren bir haber aldık" diyen Kestelli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, 21 Şubat 2013 tarihinde gönderdiği yazı ile; İTB'ye, pamuk konusunda faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerince üretilecek ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretini yürütmek ve ulusal düzeyde faaliyet gösterme yetkisini verdiğini açıkladı. 
Kestelli, İTB tarafından 2011'de kurulan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ'nin (ELİDAŞ) yetkili sınıflandırıcı lisansı için 15 Kasım 2012 ve lisanslı depo için 19-23 Kasım 2012'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın oluşturduğu komisyonlar tarafından denetlendiğini belirterek, "Türkiye'de ilk defa kurulan elektronik satış platformu modelinin işleyişi test edildi. Başarıyla tamamlanan denetim sürecinin ardından, geçen hafta tarafımıza ulaşan resmi yazı ve ekinde yer alan yetki belgesi ile Türkiye'de ilk defa borsamız elektronik ürün senedi alım satımını gerçekleştirme hakkını elde etti. Bakanlık tarafından verilecek iznin ardından ülkemizde ilk kez bir tarım ürününün elektronik ortamda satışı borsamızda gerçekleşecek. İTB'de spot piyasayı elektroniğe taşıyacak, alıcı ve satıcının buluştuğu şeffaf bir piyasa modeli kurduk. Bu model, Türkiye'nin tarım sektörü için adeta bir devrim niteliğinde" diye konuştu. 
 
Alım-satım ve takas işlemlerini
Takas ve Saklama Bankası yapacak
ELİDAŞ, bünyesinde depolanacak ürünler karşılığında üretilecek elektronik ürün senetlerinin İTB'de işlem görmesi amacıyla çalışmalara başlandığını aktaran Kestelli, şu bilgileri verdi: "Elektronik işlem sürecinin tarafları olan İTB, pamuk ajan ve simsarları, ELİDAŞ Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank yetkilileri ile bir dizi çalışma toplantıları gerçekleştirdi. Çalışmalar sonucunda, ELİDAŞ tarafından üretilecek elektronik ürün senetlerinin, Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından saklanacağı, alım-satım işlemlerinin borsamız elektronik platformunda yapılacağı ve gerçekleşen alım-satımların takas işlemlerinin Takas ve Saklama Bankası AŞ tarafından gerçekleştirileceği bir yazılım hazırlandı ve alım-satım sürecinin kurallarını belirleyen dokümanlar oluşturuldu. Elektronik ürün senedi işlem platformunun oluşturulması amacıyla yazılım programı ve teknik alt yapı konularında çalışmalar tamamlanarak denetim ziyareti için müracaat yapıldı." 
 
Meclis Başkanı Halit Kaya disipline verildi 
İTB Olağan Meclis Toplantısı, yine seçim atmosferinde geçti. Mayıs ayında yapılacak seçimde rakip olan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile Meclis Başkanı Halit Kaya arasında önceki meclislerde yaşanan tartışmalar bu toplantıya da yansıdı. Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Halit Kaya'yı, 2 yıl önce Borsaya ait arsanın satışında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle, meclis yetkisini almadan meclis başkanı sıfatıyla İTB hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu için disiplin kuruluna verme kararı aldıklarını açıkladı. Halit Kaya ise hakkındaki suçlamalarla ilgili cevabını basın toplantısı düzenleyerek vereceğini söyledi.