İthalat artışında risk görmüyorum
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılı Şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın 36 aydan beri kesintisiz yükseldiğine dikkati çekerek, şimdiye kadarki en yüksek Şubat ayı ihracatının gerçekleştiğini belirtti.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılı Şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.
TÜİK verilerine göre, şubat ayında ihracatın yüzde 5,8 artışla şimdiye kadarki en yüksek şubat ayı ihracatı olan 12 milyar 435 milyon dolara ulaştığını beliren Çağlayan, "Tam 36 aydan beri yükselen ihracatımızda bu yıl hedefimiz 158 milyar dolar. Beklenmedik bir risk ortaya çıkmadıkça bu rakama ulaşacağız. İhracatımız son 25 aydır istikrarlı şekilde aylık bazda 10 milyar doların üzerinde seyrediyor. Son 12 aylık ihracatımız 154.3 milyar dolar oldu. Kalan 10 ayda bu artış trendini biraz daha yukarı çekip 158 milyar dolar olan Orta Vadeli Program ihracat hedefine ulaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.
AB pazarında nispi bir toparlanma yaşandığına işaret eden Çağlayan, AB'ye ihracatın, 2012 yılının Şubat ayına göre yüzde 3,5 artarak 5,1 milyar dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, önümüzdeki aylarda da AB pazarında ılımlı bir seyir beklediklerini ifade etti.
Güney Amerika, Ortadoğu, Uzak Doğu pazarlarında Türkiye'nin gücünün artmaya devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, bu bölgelere ihracat artışının sırasıyla yüzde 38, yüzde 23,7 ve yüzde 23,3 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Şubat ayı ihracat performansının pek çok ülkeden iyi durumda olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Meksika, Brezilya, Arjantin, Şili, Norveç, Japonya, Tayvan, Tayland gibi ülkelerin ihracatında gerileme yaşanırken, Çin, Hindistan ve Yeni Zelanda gibi çok az sayıda ülkenin ihracatında artış olduğunu kaydetti. Çağlayan, "O nedenle Türkiye'deki artışı dünya perspektifinde değerlendirdiğimizde daha objektif bir resim görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
İthalat artışının normal olduğunu, bu konuda bir risk görmediğini belirten Çağlayan, "İthalatımızda bir hareketlenme var. Bu olacak, ekonomi canlandıkça ithalatta da kıpırdanma olacak ama önemli olan bunun hangi alanda hareket ettiği. Kur çok düşüp, ithal mallar cazip hale gelmemeli. Ben öyle olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesi yaptı. Pazartesi sabahı büyüme verilerinin açıklanacağını anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:
"O zaman göreceğiz ki Türkiye ekonomisi 2012;de net ihracatın katkısı ile büyümüş olacak. Hepimizin gönlünden geçen, bundan sonraki dönemde büyümemize iç talep ve net ihracatın aynı yönde destek vermesi. İç talep olmadan büyüme olmaz. Teşvik sistemimiz sonuç vermeye başladıkça, yabancı yatırımlar artmaya devam ettikçe ve daha da önemlisi yerli yatırımlar hareketlendikçe, bunun yanında iç tasarrufları artıran düzenlemeler sonuç verdikçe ben orta vadede cari açık sorununda yapısal bir iyileşme bekliyorum. 2023 hedeflerine ulaşmak için yolumuz daha fazla yatırım, üretim ve ihracattan geçiyor."