İTO, Hollanda ile vize anlaşması imzaladı

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Bu anlaşmayla üyelerimiz bizden belge alacaklar. Sonra Başkonsolosluk kendi araştırmasını yaptıktan sonra 1 yılla 5 yıl arasında çok giriş çıkışlı uzun süreli vize için izin verecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



.

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyelerine Hollanda seyahatlerinde kolaylık sağlamak amacıyla İTO ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu arasında iş vizesi kolaylığı mutabakatı imzalandı.

İmza töreninde konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Bu anlaşmayla üyelerimiz bizden belge alacaklar. Sonra baş konsolosluk kendi araştırmasını yaptıktan sonra 1 yılla 5 yıl arasında çok giriş çıkışlı uzun süreli vize için izin verilecek" dedi.
Hollanda'nın Türkiye'de en fazla yatırımı olan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, vize kolaylaştırma anlaşmasının Hollanda ile imzalanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

İTO'nun bu anlaşmaları neden yaptıklarını dile getiren Yalçıntaş, şunları söyledi:
"Shengen ülkelerinden vize almak isteyen iş adamlarımız birçok zorlukla karşılaşıyor. Biz de bu durumu aşabilmek adına üyelerimizin bu ülkelere gidişlerini iş yapmalarını kolaylaştırmak adına mutabakatlar imzalıyoruz. Daha önce Fransa, İtalya ve Malta'yla imzaladık şimdi de Hollanda ile imzalıyoruz."

Hollanda'nın zaten vize istemediğine ilişkin bir yanlış anlaşılmanın bulunduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, "Bu anlaşma, Hollanda'ya hizmet sunmak için seyahate eden Türk vatandaşlarının vize muafiyetiyle alakalı değildir" dedi.
Yalçıntaş şöyle konuştu:
"Hollanda Hükümetinin aldığı karar Hollanda'ya hizmet sunmak için tanımlanan bir amaçla insanlar Hollanda'ya girerse vizesiz ve üç aya kadar kalabilecek kararıdır. Hizmet sunmak ne demek? Hizmet sunmak Türkiye'deki ikametini muhafaza etmek şartıyla Türkiye'de yerleşik bir iş verenin çalışanı ya da Türkiye'de yerleşik bir şirketin sahibi olarak Hollanda'da hizmet alan kişinin maaşlı personeli olmaksızın Hollanda'daki kişiye geçerli hizmet vermek demektir. Örnek vermek gerekirse Hollandalı bir doktor bir Türk doktoru ameliyat yapması için Hollanda'ya davet edebilir, o da gider ameliyatını yapar gelir. Veya Türk şirketi Hollanda'ya makina satmıştır, Türk şirketinin elemanları Hollanda'ya giderler, makinanın kurulumunu yapar ondan sonra geri gelirler. Bu kişilerin bu seyahat sebeplerini sınır kapısında ispat etmeleri lazım. Eğer sınır kapısındaki görevli bundan ikna olmazsa veya havayolu şirketinin görevlisi bundan ikna olmazsa o kişiyi uçurmaz ve de giriş izni vermez."

Yalçıntaş Hollanda Başkonsolosluğu'nun bu işi kolaylaştırmak için vize muafiyet belgesi verdiğini kaydederek şöyle devam etti:
"Dolayısıyla kişiler daha evvelden arzu ederlerse konsolosluğa giderek bunu ispatlarlarsa bir vize muafiyet belgesi alıyorlar. O vize muafiyet belgesini sınırda gösterip içeri girebiliyor. Ama sonuçta biz iş adamları için en lazım olan mesela bir iş görüşmesi için bir fuar ziyareti için Hollanda'ya gidecekseniz size vize muafiyeti yok, vize almanız lazım. Bu bağlamda bizim imzaladığımız anlaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu vize muafiyeti bir defalığına geçerli dolayısıyla siz 4 kere oraya makina kurulumuna gidecekseniz her defasında bu işlemlerle uğraşmanız gerekecektir. Ama İTO kanalıyla vize aldığınız zaman konsolosluğun verişine bağlı olarak bir yıldan beş yıla kadar çok giriş çıkışlı vize alabiliyorsunuz. Ayrıca İTO tarafından hazırlanacak bir destekleyici beyanla vize başvurusu için daha az belgeye gereksinim duyulacak ve böylece işlem süreleri daha da kısalacaktır."

Hollanda Başbakanı 7 Kasım'da Türkiye'ye geliyor

Hollanda Baş Konsolosu Onno Kervers ise Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini belirterek, 2001 - 2011 seneleri arasında ikili ticaret hacminin 2 milyardan 7 milyar dolara çıktığını söyledi. Kervers, bu anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler ve ticaretin daha da gelişeceğine inandığını dile getirerek şöyle konuştu:
"Bu anlaşmada temel amaç daha az bürokratik engel çıkararak çok seferli ve uzun süreli bir mutabakatı yürürlüğe koymak. Bu anlaşmanın diplomatik ilişkilerimizin 400'üncü yılına denk gelmesi tıpkı bu 400 yılın bir kutlaması gibidir"
Kervers, sürdürülebilir bir ortaklığın temellerinden olan bu vize kolaylığı anlaşması ile ilişkilerin derinleşeceğine inandığını söyledi. Ekim ve kasım aylarında Hollanda'dan Türkiye'ye devlet, iş adamları ve yerel yönetimler düzeyinde heyetle ciddi bir ziyaret yapılacağını belirten Kervers, bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapılacağını kaydetti. Hollanda Başbakanı'nın 7 Kasım'da Türkiye'ye gelerek hükümet düzeyinde de bazı temaslar yapacağını açıklayan Kervers, İTO'nun da katkılarıyla çok önemli organizasyonlar düzenlenileceğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir