İzin çıkarsa Atatürk’ten yarı fiyata uçma sözü verdi

Sektörde son dönemdeki gelişmeleri değerlendiren Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, tavan fiyat getirilirse doğu uçuşlarının fiyatlarının yükselebileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ

MOSKOVA - Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, havacılıktaki rekabet koşullarından şikayetçi. İstanbul – Ankara arası uçuşların Pegasus, Atlasjet ve Onur Air’e de açılması halinde fiyatların yarı yarıya ucuzlayacağını söyleyen Sabancı, “Eşit şartlarda oynarsak her şey çok farklı olur” dedi.

Atatürk Havalimanı’nda (AHL) Türk Hava Yolları ile Pegasus arasındaki slot sorunu güncelliğini korurken Ali Sabancı, 8 Ekim’de başlayan Moskova seferlerinin lansmanı için Rusya’nın başkentinde gazetecilerle bir araya geldi. Moskova’da düzenlenen basın toplantısında Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) ile AHL’den yapılan Ankara seferlerini karşılaştıran Sabancı, ortalama fiyattaki 91 liralık farka dikkat çekerek; “Rekabet Kurumu bunu suç duyurusu olarak görse yeridir” diye konuştu.

Sabancı’nın verdiği bilgilere göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İstanbul AHL’den Ankara’ya yalnızca THY’nin uçmasına izin veriyor. Diğer havayolu şirketleri ise ancak SAW’dan Ankara’ya uçuş gerçekleştirebiliyor. 20 Ekim’de hesaplanan İstanbul Ankara arası AHL kalkışlı kasım ayı ortalama uçuş fiyatı THY’de 141.56 TL olurken, SAW seferlerinde Pegasus 50.46 TL, Anadolujet 70.41 TL, THY ise 64.32 TL ortalamaya sahip.

Rekabete izin verilirse Atatürk seferlerini yarı fiyatına uçma sözü veren Sabancı diğer yandan da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın gündeminde olan tavan fiyat uygulamasının yan etkilerine dikkat çekiyor.

Batı, Doğu’yu sübvanse edemeyecek

İstanbul, İzmir gibi merkezlerden Doğu’ya yapılan uçuşlar uzun süre nedeniyle yüksek maliyetli oluyor. Batıdaki seferlerinin Doğu seferlerini sübvanse ettiğini söyleyen Sabancı, tavan fiyat getirilirse Doğu uçuşlarının fiyatlarının yükselebileceğini bildirdi. Pegasus’la uçan yıllık 13.5 milyon yolcu içinde yalnızca 27 bininin 300 TL üzerinde bilet bedeli ödediğini hatırlatan Sabancı, yeni uygulamanın Pegasus’u etkilemeyeceğini belirti.  Benzer müdahalelerin geçmişte başka sektörlerde de denendiğini ve olumlu sonuç vermediğini öne süren Sabancı şunları söyledi: “Fiyatların düşmesi isteniyorsa en iyi sonucu rekabet serbestliği verir. Tavan fiyat uygulaması;  havayollarının maliyetlerini minimize etmelerini de beraberinde getireceğinden, bir süre sonra Doğu’daki küçük meydanların birçoğunun kullanım dışı kalması olasılığını doğuracak.”

Şirket değil uçak alınacak

Pegasus’u satın aldıklarındaki toplam ciroyu şimdi sadece yan hizmetlerden yaptıkları bilgisini veren Sabancı, en çok geliri de bagaj aşım ücretinden elde ettiklerini söyledi. “Girdiğimiz sektörü regüle ediyoruz” diyen Sabancı, artık havayolu şirketlerini satın almayı düşünmediklerini, filo genişleterek büyümeyi tercih ettiklerini söyledi. Pegasus’un, Airbus’tan 25’i opsiyonlu olmak üzere,  2016’da teslimi başlayacak 100 adet uçak siparişi bulunuyor.

Rusya’daki dördüncü nokta Moskova oldu

Pegasus Hava Yolları, 8 Ekim 2013 tarihinden itibaren Rusya’daki 4. noktası olan Moskova’ya karşılıklı uçuşlar gerçekleştirmeye başladı. Uçuşlar haftanın 3 günü, günde tek sefer olarak gerçekleştiriliyor. Karşılıklı seferler; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Moskova Domodedovo’ya salı, perşembe ve pazar günleri saat 12:00’de, Moskova’dan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na da saat 16:50’de gerçekleşiyor.  Pegasus’un Omsk, Krasnodar ve Soçi’den sonra Rusya’daki 4. uçuş noktası olan Moskova uçuşlarıyla yolcular yurt içinde 24, yurt dışında toplam 16 noktaya olmak üzere toplam 40 noktaya Pegasus’la bağlantılı uçabiliyorlar.  Moskova’dan

bağlantılı uçulabilen yurt içi noktalar şunlar: Adana, Ankara, Antalya, Batman, Bodrum, Dalaman, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gazipaşa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Şırnak, Edremit.

Yüzde 23 büyüdü

•  Pegasus’un iç hat trafiği 2006-2012 yılları arasında sektöre oranla yaklaşık 3 kat daha hızla büyüdü.

• Dış hatlar trafiği ise 2006-2012 yılları arasında sektör ortalamasından 2 kat daha hızlı büyüdü.

• Pegasus’un 2013 ilk 6 aylık trafiği, 2012’nin ilk 6 ayına göre %23 büyüme gösterdi.

• Pegasus’un filosunda  44 adet Boeing 737-800, bir tane de Boeing 737-400 olmak üzere toplam 45 uçak bulunuyor.

2013’te 16 yeni nokta

Pegasus 2013’ün ilk 10 ayında yurt dışında; Belgrad, Saraybosna, Barselona, Doha, Tiran, Soçi ve Moskova olmak üzere 7 uçuş noktasını; yurt içinde de Zafer, Muş, Denizli, Kahramanmaraş, Nevşehir, Amasya (Merzifon), Balıkesir/Edremit, Şırnak ve Erzurum olmak üzere 9 yeni uçuş noktasını uçuş ağına kattı. Pegasus’un Kütahya- İstanbul Sabiha Gökçen tarifeli seferleri ise hedeflenen doluluk oranlarının çok gerisinde kalması ve verimsizlik nedeniyle, 6 Eylül’de  sonlandırıldı.

Yabancının gözü Pegasus’ta

BIST’de bu yıl yedi şirket halka arz edilirken, Pegasus bunların arasında yüzde 97 getiri sağlayarak yatırımcısına en çok kazandıran şirketlerden biri oldu. Pegasus’un piyasa değeri, yaklaşık 3.7 milyar TL’ye yükseldi. Yabancı Yatırımcı oranı halka açıldığı tarihte 70 iken yüzde 25 yükselerek yüzde  87,55 ulaştı. Halka açıldığı günden bugüne kadar ortalama işlem hacmi 51 milyon TL oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir