Kadınlar iş bırakıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADUM) Müdürü Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, son bir yılda 237 bin çalışan kadının işini bıraktığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADUM) Müdürü Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, ÇÜ KADUM tarafından düzenlenen "Kadın, Emek ve Özgürlük" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de 18 yaşından önce evlenme oranının, şehirde yüzde 14, kırsalda yüzde 28 olduğunda dikkat çekerek, evlenme oranlarının ekonomik özgürlüklere göre değişkenlik gösterdiğini belirtti. 

Kadın istihdamına yönelik rakamlar da veren Ağrıdağ, 1988'de yüzde 34,3 olan kadın çalışma oranının, 2008 yılında yüzde 21,6'ye düştüğünü belirtti. 

Ağrıdağ, son bir yılda 237 bin kadının iş gücü piyasasından çıkıp, ev kadını olduğunu belirterek, "Bunun nedeni ise çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin yetersizliği, düşük ücret ve sosyal güvencesiz çalıştırılmak" ifadesini kullandı. 

TÜİK'in açıkladığı 2013 Ağustos iş gücüne katılma oranları ile ilgili bilgi de veren Ağrıdağ, "11 bin 501 hakim ve savcıdan 2 bin 555'i kadın. Adli Tıp Kurumu'nda, ikinci görevli dahil yönetici pozisyonundaki 292 personelden 83'ü kadın. Özlük İşleri Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında 27 bin 313 kişiden, yönetici kadrosunda görev yapan kadın sayısı sadece 34. İşte bu rakamlar, kadının durumunu ortaya koyuyor" diye konuştu.