Kale, Roca'yla rakip oldu

Kale Grubu, Roca Grubu'nun Kalevit Roca Saniter'deki yüzde 50 payını satın aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Kale Grubu, seramik sağlık gereçleri alanında Roca Grubu ile ortaklık kurduğu Kalevit Roca Saniter Seramik Sanayi A.Ş'de, Roca Grubu'nun şirketteki yüzde 50 hissesini satın alarak ortaklığını bitirdi. İspanyol Roca Grubu ve Kale Grubu arasındaki gizlilik anlaşması nedeniyle satın alma fiyatına ilişkin bilgi verilmedi.

Kale Grubunun Roca Grubu ile Kalevit Roca Saniter Sanayi A.Ş'deki ortaklığını bitirmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, Kale ve Roca Grubu, karşılıklı anlaşma sonucunda şubat ayı itibariyle ortaklığı sona erdirerek ilerleme kararı aldı.

Bir marka bütünlüğünde büyümeyi hedefleyen Kale Grubu, şirketin adını kuruluş adı olan Kalevit Saniter Seramik Sanayi A.Ş olarak değiştirirken, banyo ürün grubundaki faaliyetlerde KALE markasını kullanacak.

"İhracatta hareket kabiliyeti kazanacağız"

Satın almayı gerçekleştirmenin kendileri açısından birçok haklı sebebi bulunduğuna işaret eden Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ihracat alanında artık çok daha rahat hareket edebileceklerini, ürünlerini Kale markasıyla yurt dışına pazarlarken birçok kısıtlamalardan kurtulmuş olacaklarını söyledi.

Okyay, kendilerini satın alma süreci boyunca en fazla etkileyen faktörün bayileri olduğuna dikkati çekerek, "Bizim dağıtım kanalımıza, bayilerimize karşı çok ciddi sorumluluklarımız var. Onları bütünsel bir ürün grubuyla destekleyebilmemiz için, bu hisseleri bizim satın almamız ve bu amaçla bazı fedakarlıklar yapmamız gerekiyordu, biz de bunu yaptık" dedi.

"Daha çok doğuya dönük pazarlarda faaliyet göstereceğiz"

Okyay, yatırım konusunda, bundan sonraki adımlarının üretim yapmak veya işbirliği yapmak şeklinde olabileceğine işaret ederek, "Ama daha çok gelişen pazarları izliyoruz. Dolayısıyla bizim Körfez ülkelerinde ciddi bir ağırlığımız var, buralarda girişimler var. Daha çok doğuya dönük pazarlarda faaliyet göstereceğiz. O tarz işbirliği teklifleri var, bunları değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Kale Grubunun kuruluşundan itibaren ihracat yaptığını, ortaklık yapıldığında Roca'nın da belli pazarlarla ilgili kısıtlamaları olduğunu belirten Okyay, şunları kaydetti:

"Türkiye, kendi krizini yaşarken iç pazarda yaşanan bir takım daralmaları yurt dışı pazarlarla aşmak gibi bir takım işler her zaman sürdürüldü. Biz bu krizden şunu öğrendik; hem iç pazar hem uluslararası pazarda çok güçlü olmak lazım. Bu konuda kısıtlamaların bir süre sonra firmaya büyüme anlamında bazı engeller getirdiğini gördük."

Aksu: 2009'dan umutsuz değiliz

Kalevit Genel Müdürü Ahmet Aksu ise 2008 yılında cirolarının 40 milyon euro düzeyinde olduğunu dile getirerek, 2009 yılı ocak ayının da, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, hemen hemen aynı ciroyla kapatıldığını ve "2009 yılından çok umutsuz olmadıklarını" söyledi.

Aksu, ihracat ve iç piyasa gelirlerini dengelemek istediklerini, şu anda ihracatın yüzde 20 seviyesinde bulunduğunu, kısa sürede bunu yüzde 50-50 seviyesine getirmeyi istediklerini söyledi.