“Kamu çalışanlarımızın refah payındaki artışı sağlamıştır”

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu hükümetin mali imkanlarını kullanarak kamu çalışanlarının refah payınınnda artış sağlandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Enflasyonun orta vadede düşüş trendine girdiği bir ortamda hükümetimiz mali imkanlarını sonuna kadar kullanarak kamu çalışanlarımızın refah payındaki artışı sağlamıştır. Bu artış oranı piyasalarca da olumlu karşılanmıştır." dedi.

Çavuşoğlu, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Bursa Temsilciliğinin bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, bayramların küskünlüklerin son bulduğu, barışın tesis edildiği günler olduğunu söyledi.

Memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerine değinen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kamu çalışanlarımızın maaşlarına yaptığımız zam, bir taraftan onları memnun etmeye yönelik iken, diğer taraftan kamu mali dengesini koruma amacını da gözetmiştir. Enflasyonun orta vadede düşüş trendine girdiği bir ortamda, hükümetimiz mali imkanlarını sonuna kadar kullanarak, kamu çalışanlarımızın refah payındaki artışı sağlamıştır. Bu artış oranı piyasalarca da son derece olumlu karşılanmıştır. Şunu açık ve net bir şekilde vurgulamak isterim ki; 4. dönem toplu sözleşmede 80 milyon vatandaşımızın hakları gözetilmiştir. Hiçbir vatandaşımız dışarıda bırakılmamıştır."

Kamu Görevlileri Sendikaları heyetinin 776 maddeden oluşan bir talep paketi sunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, değerlendirmeler sonucu kamu çalışanlarının elde ettiği kazanımları şöyle sıraladı:

"Engellilere dönük olmak üzere mesleki uyum eğitimleri, çalışma koşullarının engelliler için uyumlu hale getirilmesi, kamu kurumlarından yararlanmada pozitif ayrımcılık yapılması, engelli kamu görevlilerinin görev mahalli dışındaki eğitimlerinde refakatçi temin edilmesi kararına varılmıştır. Engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarına çocuk yardımının artırımlı ödenmesi sağlanmıştır. Kadın istihdamına olumlu katkı sağlanması için kamu kurumlarında kreş hizmeti sunulmasının önemine vurgu yapılmıştır."

Çavuşoğlu, arazide çalışan kamu çalışanlarına yönelik iyileştirmeler yapıldığını da vurguladı.

"İmkanlar genişletildi"

Birçok hizmet kolunda zorunlu olarak yapılan fazla çalışmaların karşılığı olarak artırımlı ücret ödenmesinin sağlandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu çalışanlarımızın, işe geliş gidişlerinde servis ve toplu taşımadan yararlanma imkanları genişletilmiştir. Emanet memuru, icra memuru, sosyal güvenlik kurumu, vergi dairesi, nüfus müdürlükleri gibi vatandaşımızla doğrudan temas halinde olan birim personelimizin haklarında iyileşmeler yapılmıştır. Resmi ve dini bayram günlerinde görev yapan çalışanlarımıza fazla mesailerinin artırımlı ödenmesi sağlanmıştır. Belediyelerimizin bel kemiği olan itfaiye ve zabıta personelimizin mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapılmıştır. Geçici barınma merkezlerinin bulunduğu kentlerdeki sağlık ve AFAD personelimizin haklarında iyileştirmeler yapılmıştır."

Çavuşoğlu, Türkiye'de helal gıda sertifikalı ürünlere ilişkin altyapının kurulmasıyla eş güdümlü olarak kamu çalışanlarına sunulan yemek hizmetinde helal gıda sertifikası aranmasına dönük farkındalık oluşması sağlandığını da aktardı.

"80 milyonun hayatına dokunacak kazanımlar"

Kamu çalışanlarının hac ibadetini yerine getirebilmesini temin için eğer kullanabileceği yasal izni yoksa 20 gün ücretsiz izinli sayılmasının önünün açıldığını da belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Yürütülen müzakerelerle sadece 5 milyonu aşan kamu çalışanlarımız ve emeklilerimizin hayatına değil, 80 milyon vatandaşımızın hayatına doğrudan dokunacak kazanımlar sağlanmıştır. Sonuç olarak, 15 yıl boyunca, AK Parti hükümetleri olarak kamu çalışanlarımızın örgütlenmelerini öncelik yaparak, devlet ile çalışanını aynı masada buluşturarak kamu çalışanlarımız için birçok düzenlemeyi gerçekleştirdik. Hükümetimiz adına, buradan kendisine teşekkürlerimi ifade etmek isterim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu'nun yürüttüğü 4. Dönem Toplu Sözleşme sürecini şeffaf, katılımcı bir anlayışla sürdürdüğümüzü ifade etmeliyim. Kamu çalışanlarımız, kamu emeklilerimiz ve milletimiz adına hakkaniyetli bir sonuç için çabalanmıştır. 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin kamu çalışanlarımıza, kamu emeklilerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

"Yapılanlar yeterli değil"

Btün bu yapılanların, varılan noktanın yeterli olmadığını anlatan Çavuşoğlu, "Bizler 'Türkiye kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım.' diyen bir liderin, Cumhurbaşkanımızın çizdiği istikamette bir siyaset anlayışına sahibiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çizdiği istikamette siyaset yapmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızla birlikte AK Parti Hükümeti, hiçbir zaman bu aziz millete sunulan imkanları yeterli bulmamış, her zaman 'Daha fazla nasıl veririz, nasıl imkan sağlarız?' diye çalışıp çabalamıştır." ifadelerini kullandı.

"Kazancımız ortaktır"

Bu noktada gönüllerinin kamu çalışanlarına sundukları bu imkanların çok ötesinde imkanlar hayal ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"2023, 2053 ve 2071 gibi büyük hedefleri olan bir millet ve devletiz. Bu hedeflere kararlılıkla ilerleyip, bölgesel ve küresel ölçekte ekonomik olarak daha da güçlendikçe çalışanlarımıza daha fazla imkan sağlayacağımıza inancım tamdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki kamu çalışanlarının imkanı arttıkça insanımızın yüzünün güldüğünü en iyi bilen kadrolar AK Parti hükümetinin kadrolarıdır. Sendikacılık alanında sıklıkla kullanılan bir kavram vardır, kazanım. Çalışanlar için sağlanan sosyal ve mali her türlü hak kazanım olarak ifade edilir. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum; sizlerin AK Parti hükümeti ile masaya oturup çalışanlar için edindiğiniz her türlü hak ve avantaj sadece sizin kazanımınız değildir, kazancımız ortaktır. Sizlerle bu çalışmalar için masaya oturup vardığımız her karar bizlerin de kazanımıdır. Kazanma işini hep birlikte yapıyoruz. Zira bizlerin de sizlerin de sırtını dayadığı, uğruna çalışıp çabaladığı tek merci millettir. Millete hizmetkar bir siyasi harekete karşı kazanım söz konusu değil, millete hizmetkar olmuş AK Parti'yle birlikte dayanışma içinde hep beraber kazanmak söz konusudur. İnşallah millete hizmetkarlık noktasında Memur-Sen camiası ile birlikte her daim koşmaya devam edeceğiz. Millet kazandıkça sizler de bizler de kazanacağız, Türkiye kazanacaktır."

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHMED) ve Bursa Muşlular Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin bayramlaşma törenlerine de katıldı.