Kamu İhale Yasasındaki "beklenmeyen fiyat artışı" tespitine açıklık getirildi
İmalatta kullanılan malzemenin cinsine göre, tablolarda belirtilen uygulama ayında beklenmeyen fiyat artışı olup olmadığı tespit edilebilecek
ANKARA - Kamu İhale Yasası kapsamında iş yapan müteahhitlere verilecek ilave fiyat farkı ödemesinde esas alınan "beklenmeyen fiyat artışı" tespitine açıklık getirildi.
Kamu İhale Kurumunun tebliğinde, ihalenin gerçekleştirildiği ay itibariyle hangi ürün gruplarına kaç ay süreyle, hangi oran üzerinden ilave fiyat farkı hesaplanabileceği belirtildi.
Buna göre, 1 Ocak 2008 tarihinden önce ihalesi yapılan işlerde kullanılan düz ve nervürlü beton çelik çubuğu ve hasır çelik boru için 9 ay, profil demiri ve ray için 7 ay, köşebent, lama, sac ve çelik boru için 9 ay ilave fiyat farkı ödenebilecek.
İhalesi Mayıs 2008'de gerçekleştirilen işler için ise 3 ürün grubu itibariyle 2'şer ay ilave fiyat farkı ödemesi yapılabilecek.
Kamu İhale Kurumunun, ilave fiyat farkı esaslarının uygulanmasına ilişkin tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Tebliğle, 31 Mayıs 2008 tarihinden önce 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılan ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamındaki yapım işlerinde, 1 Ocak 2008 ile 30 Eylül 2008 tarihleri arasında fiilen kullanılan ve fiyatlarında beklenmeyen artışı gözlenen düz ve nervürlü beton çelik çubuğu, hasır çelik, köşebent, lama, sac, çelik boru, her çeşit profil demiri ile raya verilecek ilave fiyat farkının uygulanmasına açıklık getirildi.
"Beklenmeyen fiyat artışı" tanımına yer verilen tebliğe göre, fiyatta meydana gelen değişimin beklenmeyen fiyat artışı kabul edilebilmesi için uygulama ayına ait fiyatın, baz fiyata göre artış oranı ile uygulama ayına ait 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun "Genel" sütunundaki endeksin temel endekse göre artış oranı arasındaki farkın 0,03'e eşit veya daha fazla olması gerekecek.
Hesaplamanın örneklerle anlatıldığı tebliğde, ihalenin gerçekleştirildiği döneme göre "düz ve nervürlü beton çelik çubuğu ve hasır çelik boru", "her çeşit profil demiri ve ray", "köşebent, lama, sac ve çelik boru" için aylar itibariyle beklenmeyen fiyat artış oranları, tablolarda gösterildi.
Bu sayede imalatta kullanılan malzemenin cinsine göre, tablolarda belirtilen uygulama ayında beklenmeyen fiyat artışı olup olmadığı tespit edilebilecek.
İhalenin yapıldığı ay dikkate alınarak uygulama ayına ilişkin tabloda "Yok" olarak belirtilen aylar için ilave fiyat farkı hesabı yapılmayacak. İlave fiyat farkı hesabı sonucunun eksi (-) çıkması halinde ise ilave fiyat farkı kesintisi söz konusu olmayacak.
Formülde artı değerin çıkması da gerekiyor
Söz konusu malzeme gruplarında fiyat farkı ödenebilmesi için "beklenmeyen fiyat artışı"nın yanı sıra "ilave fiyat farkı formülü" hesaplaması sonucunda da artı ( ) bir değerin ortaya çıkması gerekiyor.
İlave fiyat farkı hesaplamasında,"F = (M x P0) x [[(Pn-P0) / P0]-[0,90 x(Tn-T0) / T0]]" formülü esas alınacak. Tebliğde, hesaplamada kullanılacak Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) tablosuna ve örnek hesaplamalara yer verildi.
Yüklenicilere, ilave fiyat farkı formülüne göre hesaplanacak tutar üzerinden ilave fiyat farkı verilecek.
İdareye başvurulacak
Tebliğe göre, yüklenicilerin, ilave fiyat farkından yararlanabilmesi için idareye yazılı olarak başvuruda bulunması gerekiyor.
Sözleşmesinin normal süresi sona eren ancak idarenin izniyle cezalı çalışılmak üzere süre uzatımı verilen işlerde, sözleşme süresi içinde iş programına uygun olarak gerçekleştirilen imalatta kullanılan malzeme için ilave fiyat farkı verilebilecek. İşin cezalı çalışan kısmında gerçekleştirilen imalatta kullanılan malzeme için ilave fiyat farkı ödenmeyecek.
Mücbir sebep veya idarenin kusuru nedeniyle süre uzatımı verilmişse, uzatılan süreye göre idarece onaylanan revize iş programına uygun olarak ilave fiyat farkı verilecek.