Kamu-sivil toplum diyaloğu kurumsallaştırılmalı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ERCIT tanıtım toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, değişen ekonomik kurallar çerçevesinde dünya ile etkin bir şekilde rekabet etmek için, kamu-sivil toplum diyaloğunun sloganlaştırılması yerine kurumsallaştırılması gerektiğini bildirdi. 

"REACH Tüzüğünün Türkiye Kimya Sanayisine Ekonomik Etkisinin Değerlendirilmesi Projesi"nin (ERCIT) tanıtım toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, REACH tüzüğünün, AB'de üretilen ve AB pazarına işal edilen kimyasal ürünler için kayıt, değerlendirme, izin, kısıtlama prosedürlerini yeni kurallara bağladığını belirtti. 

Hisarcıklıoğlu, AB ile olan dış ticaretin devam ettirilmesi ve AB müktesebatına uyum açısından önem taşıyan REACH düzenlemesinin etkilerinin kimya sektörü ile sınırlı olmadığına dikkat çekerek, "Kimyasal ürünleri üretiminde kullanan tüm sektörler REACH'in kapsamındadır. Bir başka deyişle tekstilden otomotive, ambalajdan demir-çelik sektörüne kadar herkes bu konuyla ilgilidir" dedi. 

Sanayicilerin sorunu iyi anlayarak, olası etkilerine yönelik önlemleri alabilmeleri ihtiyacından ortaya çıkan ERCIT projesinin kimya sektörünün ihtiyaç duyduğu ekonomik etki analizinin yapılmasını öngördüğünü aktaran Hisarcıklıoğlu, "Projenin temel amacı, Türk kimya sektörünün REACH'e en uygun koşullarda uyumunu sağlamak için politika yapıcılara destek olmaktır" diye konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, REACH tüzüğünün farklı aşamalardan oluşan oldukça karmaşık bir sistem getirdiğine dikkat çekerek, bu karmaşık sisteme uyum faaliyetlerinin açıkça ortaya konması ve uyum stratejilerinin belirlenmesinin ancak bu proje gibi kapsamlı bir etki analizi çalışmasıyla mümkün olabileceğini, bu yöntemin Türkiye'de uygulanmasıyla, düzenlemelerin uzlaşmayla ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanabileceğini kaydetti. 

 

Sürecin kamuya yüklediği görevler

 

Bu sürecin kamuya önemli görevler yüklediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, bunun da politika tasarım süreçlerinde koordinasyonun ve saydamlığın sağlanması ile elde edilebileceğini, REACH konusuyla ilgili tüm tarafların işbirliği içinde çalışması ve kurumların uygulamalarının tutarlı ve bütüncül bir yaklaşımın parçası olmasının sağlanması gerektiğini, aksi takdirde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımların iş adamlarından beklenemeyeceğini anlattı. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Yeni dönemde politika tasarım süreci ile ilgili bir diğer önemli nokta da özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin de sürece müdahil olmasını sağlayan müzakere mekanizmalarının geliştirilmesidir. Sivil toplumun bu süreçlerin parçası olması sorunun çok yönlü olarak incelenmesinde önemli faydalar sağlayacaktır. Eğer biz değişen ekonomik kurallar çerçevesinde dünya ile etkin bir şekilde rekabet etmek istiyorsak, kamu-sivil toplum diyaloğunu sloganlaştırmak yerine kurumsallaştırmak zorundayız." 

REACH düzenlemelerinin kimya sektöründe ciddi bir dönüşüm gerçekleştireceğini belirten Hisarcıklıoğlu, her alanda dönüşümü sağlayacak politikaların hız kesmeden sürdürülebilmesi gerektiğini ifade etti. 

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin dünya ekonomik düzenine uyum sağlaması için ihtiyaç duyduğu en önemli şey, ortak akıl yürütme kültürüdür. Hiç kuşku yok ki, stratejik düşünme yeteneğini geliştirmemiz, ekonomik dönüşümün maliyetlerini en aza indirecektir" diye konuştu.