Kamunun BES'e otomatik katılımında geri sayım

Türkiye'de tasarrufların artırılması amacıyla başlatılan otomatik bireysel emeklilik sistemi uygulamasına, 45 yaş altı kamu çalışanları ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan'dan itibaren dahil olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BES'in kapsayıcılığının artırılması, sistemin tabana yayılması ve düşük tasarruf oranlarının yükseltilmesi amacıyla 1 Ocak'tan itibaren "kademeli" olarak başlayan sisteme yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,5 milyon özel sektör çalışanının dahil olması bekleniyor.

Sisteme ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör katıldı. 2 aylık cayma süreci sonucu, 1 milyon 750 bin kişiden yaklaşık 800 bini sistemde kalmayı tercih ederken, 90 milyon liraya yakın birikim sağlandı.

Memurlar ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektörün 1 Nisan itibarıyla sisteme dahil olmasıyla, yaklaşık 4 milyon kişiden otomatik olarak prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak.

Bu yıl 100-250 çalışanı olan özel sektör de 1 Temmuz 2017'de sisteme geçiş yapacak. Bu şekilde yaklaşık 1,5 milyon özel sektör çalışanı da sistemde yerini alacak. Kamu ve özel sektör hazinenin yetkili kıldığı 19 emeklilik şirketinden biriyle anlaşma yapabilecek.

Mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren 5-10 çalışanı olanlar 1 Ocak 2018'den, 10-50 çalışanı bulunanlar da 1 Temmuz 2018'den itibaren sisteme girebilecek. Çalışan sayısı 5'ten az olan özel sektör ise kapsamda bulunmayacak.

Söz konusu birikim sistemine dahil olan çalışanlara 2 aylık cayma süresi tanınacak.

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik verilecek, 2 aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak.

Ayrıca, emeklilik halinde, hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortası ile almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ilave devlet katkısı teşviki verilecek.

Sektör temsilcileri, BES'te otomatik katılımın mevcut durumda en avantajlı yatırım aracı olduğunu belirtirken, yüzde 25 devlet katkısı, ilave bin lira ve yüzde 5'lik teşviklerin dışında birikimin kendi getirisi olduğunu da ifade ediyor.

Tasarruf bilinci olan çalışanların sistemde kalmaya devam ettiğine işaret eden yetkililer, sistemden ayrılanların büyük oranının halihazırda BES birikimlerinin bulunduğunu kaydediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir
BES