Kapanacak bir işletme en fazla 3 ay indirimli satış yapabilecek

Mayısta yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu için ikincil mevzuat çalışmalarını hızlandıran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 10 ayrı yönetmelik taslağı hazırlayarak görüşe açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Fiyat Etiketi Yönetmeliği Taslağı'na göre bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayı geçemeyecek.

Bakanlığın internet sitesinde görüşe açtığı Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde haksız rekabet yarattığı eleştirileriyle gündeme gelen ‘kapatıyoruz’ ilanlarına düzenleme getiriliyor. Yönetmelik taslağına göre, bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayı geçemeyecek. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri etiketlerinde gösterilecek. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşüğe satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak. İndirimin miktarı veya oranı hesaplanırken bir önceki fiyat esas alınacak. Fiyatı inen mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, ürünün veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatı birlikte ve aynı büyüklükte gösterilecek.

Esnaftan ve tüketiciden tepki

Esnaf ve tüketici birlikleri, yanıltıcı olduğu ve haksız rekabet yarattığı için ‘kapatıyoruz’ ilanlarına tedbir alınmasını istemişti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ‘kapatıyoruz’ ilanları nedeniyle esnafın mağduriyet yaşadığını, ‘son indirim’, ‘tahliye nedeniyle taşınıyoruz’ gibi reklamların bir yıl boyunca sürdüğüne dikkat çekmişti. Bakanlığın internet sitesinden görüşe açtığı 10 ayrı yönetmelik taslağı şunlar: Süreli Yayın Kuruluşlarınca Düzenlenen Promosyon Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik Taslağı, Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü Yönetmeliği Taslağı, Tüketici Ödülleri Yönetmeliği Taslağı, Tüketici Konseyi Yönetmelik Taslağı, Reklam Kurulu Yönetmelik Taslağı, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmelik Taslağı, Fiyat Etiketi Yönetmelik Taslağı, Garanti Belgesi Yönetmelik Taslağı, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmelik Taslağı ve Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik Taslağı.

Bu konularda ilginizi çekebilir