”Kapkara bir kış hazırlayan zam geri alınmalı”

DİSK Başkanı, 1 Kasım tarihinden geçerli olmak son doğalgaz zammının geri alınması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, milyonlarca insana kapkara bir kış hazırlayan doğalgaza yapılan zammın derhal geri alınması gerektiğini ifade etti.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 22,5 oranında zam yapıldığını, böylece yılbaşından bu yana yapılan zam oranının yüzde 80'i aştığını ifade etti. BOTAŞ'ın zamma gerekçe olarak "Döviz kurunda son bir ay içinde meydana gelen artışları, petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli doğal gaz alım fiyatlarının petrol fiyatlarındaki artışlardan 6-9 ay gecikmeli etkilenmesini" gösterdiğini aktaran Çelebi, Yüksek Planlama Kurulu'nun enerji KİT'lerinde 1 Temmuz'dan itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesi kararı nedeniyle elektrik fiyatlarının artmasının da kaçınılmaz olacağını ileri sürdü.

Çelebi, otomatik fiyatlandırma kararının arkasında IMF'ye verilen taahhütlerin bulunduğunu, sıkı maliye politikasının hükümetin sermayeye verdiği sözlerin bir parçası olduğunu savunarak, bu taahhütlerin arasında KİT'lerin fiyat ayarlamaları yolu ile faiz dışı fazlaya katkı yapmasının bulunduğu kaydetti. Hükümetin emekli ve memur maaşlarında, asgari ücrette, 2009 yılı için yaklaşık yüzde 8'lik bir artış öngördüğünü anımsatan Çelebi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"İşçiler, memurlar, emekliler, işsizler, yoksullar doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışın altından nasıl kalkacaktır? Para bulabilse insanlar, Türkiye'de yeniden odun ve kömür sobalarının bacası tütecektir. Milyonlarca insana kapkara bir kış hazırlayan doğal gaz zammı derhal geri alınmalıdır. Doğal gaz, elektrik, kira, gıda, ulaşım giderlerinin emekçilerin toplam harcamaları içinde en büyük kalemleri oluşturtuğu göz önüne alındığında, zamların uygulamadan geri çekilmesi ve asgari ücretin, emekli maaşlarının, kamu çalışanları başta olmak üzere maaş ile geçinenlerin ücretlerinin insanca yaşayabilecekleri seviyeye çekilmesi gerekmektedir."