Karadeniz'de hidrokarbon arayacaklar

İki şirket, Batı Karadeniz'in derin sularında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için katılım ve ortak işletme anlaşması imzalayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell, Batı Karadeniz'de derin sularda petrol ve doğalgaz aramaları için katılım ve ortak işletme anlaşması imzalayacak.
14 Şubat 2013 tarihinde Ankara'da imzalanacak anlaşma, TPAO'nun Batı Karadeniz'deki 3920 numaralı ruhsat sahası içinde derin sularda 3 boyutlu sismik program ve bir kuyu sondajını kapsıyor.
Resmi anlaşmanın ardından çalışmalara bu yılın ikinci yarısından itibaren başlanması planlanıyor. Bu çerçevede, 1.500 kilometrekare alanda 3 boyutlu sismik programın tüm masraflarını Shell firması karşılayacak. Minimum olarak 300 milyon doları bulması beklenen sondaj kuyusunun masrafları ise TPAO ve Shell arasında yüzde 50, yüzde 50 olarak paylaşılacak.
TPAO geçen yıl söz konusu ruhsat alanının sığ sularında, 85 metre su derinliği alanında Istranca-1 deniz kuyusu sondajının ardından doğalgaz keşfi yapmıştı. Shell ile yapılan anlaşma söz konusu ruhsat alanının derin sularını (su derinliği 1.000 metreden fazla olan alan) kapsıyor. Shell sismiği veya kuyuyu kazmaktan imtina ederse TPAO'ya 40 milyon dolar ödeyecek.
Konuyla ilgili bilgi veren TPAO yetkilisi, "Istranca-1 kuyusundaki doğalgaz keşfi bizi çok umutlandırdı ve Karadeniz'e ilgiyi yeniden başlattı. Halen başka uluslararası şirketlerle de Karadeniz ve Akdeniz için farm out çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Karadeniz'de geçtiğimiz yıllarda Exxon Mobil, Chevron ve Petrobras gibi büyük uluslararası enerji şirketleri petrol ve doğalgaz aramaları yapmış, fakat ekonomik bir bulguya ulaşamamışlardı.