”Karadeniz'de petrol potansiyelinin ortaya çıkarılacağı dönem olacak”

TPAO Genel Müdürü Uysal, "IPETGAS 2009 17. Uluslararası Petrol ve Gaz Kongre ve Sergisi"nde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, denizlerde petrol arama çalışmalarına dönük, "2009 sonu, 2010 ve 2011, Karadeniz'de üç yıl peş peşe petrol potansiyelinin ortaya çıkarılacağı dönem olacak" dedi.

Türkiye Petrol Jeologları Derneği, TMMOB Petrol ile Jeofizik Mühendisleri Odaları tarafından Sheraton Otelinde "IPETGAS 2009 17. Uluslararası Petrol ve Gaz Kongre ve Sergisi" düzenlendi.

Kongrede konuşan TPAO Genel Müdürü Uysal, son 10 günde 3 müjde aldıklarını belirtirken, bunlardan birisinin Adıyaman çevresinde 12 yıl önce kuyusu açılan ancak petrol bulunmadığı için kapatılan Elbey-1 kuyusunda petrol bulunduğunu söyledi.

O günkü teknolojilerle petrol bulunmadığı için çimento ile kapatılan kuyuda, yeniden yapılan değerlendirmeler sonucu petrol varlığının tespit edildiğini anlatan Uysal, "Bu bizim için önemli daha önce petrol yok diye terk etmiştik. Burada Adıyaman sahasının üretimine ciddi katkı sağlayacak bir rezerv olabileceğini ümit ediyoruz. Rezervin 5 milyon varilden daha az olduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.

İkinci olarak da Gaziantep civarında Doğubaşpınar-1 kuyusunu kazdıklarını ve test işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu kuyuda petrol bulduklarını bildiren Uysal, burada bulunan petrolün kalitesinin de kendilerine ümit verdiğini ifade etti.

Üçüncü olarak da Yuvaköy-1 kuyusunda da 11 Mayıs tarihi itibariyle 6 bin 112 metreye inildiğini belirten Uysal, bunun da derinlikte 22 yıl önce kazılan Demre-1 kuyusunu geçtiğini ve bir rekor kırdığını söyledi.

Söz konusu kuyuda hedefin 6 bin 500 metre olduğuna, 7 bin metreye kadar da inmeyi deneyeceklerine işaret eden Uysal, "Bu bizim sondajlarımız açısından zor bir kuyuydu, bizim için çok önemli artık bir doktora çalışması niteliğinde oldu" dedi.

Karadeniz'de de petrol arama çalışmaları

TPAO yatırımlarının artarak devam ettiğini belirten Uysal, Karadeniz'de de petrol arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Denizlerde petrol aramak için Petrobras ve Exxonmobil şirketleri ile ortaklık anlaşmaları yaptıklarını hatırlatan Uysal, "2009 sonu, 2010 ve 2011, Karadeniz'de üç yıl peş peşe petrol potansiyelinin ortaya çıkarılacağı dönem olacak. Bu potansiyeli dünya ekonomisine kazandırmış olacağız" dedi.

TPAO'nun yurt dışındaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Uysal, Irak'ta açılacak petrol ve doğal gaz arama-işletme ihalelerine katılmak için konsorsiyum çalışmalarının devam ettiğini ve Irak'ta bir ofis açma konusunda çalışmaların başladığını hatta bir ofis kiraladıklarını kaydetti.