”Kartta aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz”
Çağlayan, kredi kartı yıllık aidatlarına ilişkin konuştu
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı kapsamında kredi kartı yıllık aidatlarına ilişkin olarak, bankalara bir defaya mahsus olmak üzere ücret ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngördüklerini söyledi.
"Türkiye'nin Gerçek Gündemi" temasıyla düzenlenen EGD Buluşmalarında konuşan Çağlayan, bakanlığına bağlı kuruluşların çalışmaları ve üzerinde çalıştıkları yasa tasarıları hakkında bilgi verdi. Çağlayan, teşkilat yasasında yaptıkları bir düzenleme ile Kariyer Uzmanlığı Birimi açacaklarını söyledi. Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik çalışmaları çerçevesinde, OSB kurulması sürecini kolaylaştırdıklarını ifade eden Çağlayan, şu anda 253 OSB'den 107'sinin faaliyete geçtiğini dile getirdi. OSB'ler içinde ticaret, eğitim, sağlık gibi alanlara yüzde 10 yer ayrılacağını, ayrıca bankaların buralardaki fabrikalara haciz işlemi gerçekleştirmedikleri için kredi vermekten çekindiklerini, yeni düzenleme ile bankaların borcunu tahsil edememesi durumunda buradaki fabrikaların sahibi olabileceğini, esas olan üretim olduğu için tekrar üretim yapmak üzere satış zorunluluğu getirileceğini anlattı.
"TSE oyun kurucu olarak yer alacak"
Teknoparklar konusunda da bir tasarı hazırlandığını ifade eden Çağlayan, şu anda 30 teknoparktan 18'inin faaliyete geçtiğini, buralarda 876 işletme ve 10 bin çalışan yer aldığını, 2 bin 671 proje üzerinde çalışıldığını ve yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Çağlayan, teknoparklardaki çalışmalar sonucunda şu anda kadar 165 adet patent alındığını ancak bunların ticarileşmesinin de önem taşıdığını belirterek, yeni hazırlanan çalışmalarla şirketlerin teknokparklarda üretim yapabileceğini, 2023 yılına kadar her türlü vergiden muaf tutulacağını, teknoparklara hazineden bedelsiz arsa tahsisi yapılabileceğini dile getirdi. Çağlayan, "TSE, Avrupa Birliği Standartlar Kuruluşuna bu özerk yapısıyla üye olduğu zaman orada en fazla üye ile temsil edilen Türk kuruluşu olacak. Bugüne kadar AB'de standartlar konusunda masa başında alınmış olan TSE'nin dahil edilmediği standart belirlemeye artık TSE de oyun kurucu olarak yer alacak" dedi.
"Konut kredilerinde istenilen yerden sigorta yapılabilecek"
Bakan Çağlayan, "Kredi kartları yıllık aidat ücretine de düzenleme getiriliyor. Bu kanun tasarısı ile beraber bankalara bir defaya mahsus olmak üzere ücret ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi.
Konut kredilerinde istenilen yerden sigorta yapılabileceğini ve böylece haksız rekabetin önleneceğini aktaran Çağlayan, promosyon konusunda da çok net tanımlar getirileceğini kaydetti. Bakan Çağlayan, indirimli satışlara yönelik de düzenlemelerin öngörüldüğünü, bu konuda tüketici güveninde ve dolayısıyla sektörün itibarında sıkıntı yaşandığını belirterek, işletmelerin 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yılda iki kez indirime gidebileceklerini aktardı. Çağlayan, bu dönemlerde indirimli satış fiyatı ve önceki fiyatın açıkça ortaya konacağını ve indirim öncesi fiyatın gerçek fiyat olup olmadığı konusunda envanter kayıtlarına bakılacağını belirterek, tasfiye nedeniyle yapılan indirimli satışlarda da 2 aylık sınır getirileceğini, izin alınması kaydıyla bu sürenin en fazla 6 ay olacağını söyledi. Türkiye'den dışarıdan işal edilecek her türlü ürünün Türkçe kılavuzu olması mecburiyetinin getirileceğini de söyleyen Çağlayan, Haksız Ticari Uygulama Kurulu oluşturulacağını ve hakem heyetlerinin ilgileneceği konuların 2 bin YTL sınırına yükseltileceğini aktardı.
"Yaş meyve-sebze için bildirim esası getirilecek"
Bakan Çağlayan, Toptancı Hal Yasası çalışmalarının bu hafta Başbakanlığa götürüleceğini belirterek, yaş sebze-meyve pazarının kış fiyatları ile 71 milyar YTL, yaz fiyatları ile 38 milyar YTL, ortalama olarak da yaklaşık 50 milyar YTL büyüklüğü bulunduğunu belirterek, "Pazarın en fazla yüzde 30'u kayıt altında. Ayrıca saklama ve uygun taşıma koşulları oluşturulmamasından doğan yüzde 25 civarında bir ürün kaybı var. Bu ürün kaybı bir taraftan üreticiye bir taraftan tüketiciye bir taraftan da enflasyon olarak hepimize yansıyor" diye konuştu.
Çağlayan, düzenleme ile toptancı hallerinde satılmak zorunda olan sebze ve meyvelerin hale giriş zorunluluğunun kaldırılacağını, ancak bütün yaş meyve-sebze için bildirim esası getirileceğini söyledi.
"İlk defa bir ortaklık yapıyoruz"
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, indirimli satışlar konusunda da, "İnsanlar haklı olarak inanmıyor. Buna sağlayacak olan birçok düzenlemeyi getiriyoruz. Outlet'lerle ilgili düzenleme de Büyük Mağazalar Kanunu içerisinde yer almış olan bir çalışmayı oluşturacak" şeklinde konuştu. Paket turların teminat altına alınmasıyla ilgili tüketici haklarını koruma noktasında bir kanun düzenlemesi yaptıklarını belirten Çağlayan, TÜRSAB başta olmak üzere ilgili meslek ve sivil toplum kuruluşlarının bizzat yöneteceği bir düzenlemeyi, yönetmelik uygulamasını Turizm Bakanlığı ile birlikte yapacaklarını anlattı. Türkiye'nin, şu anda rekabet gücünü kaybetmiş ve üretim yapmakta zorlanan Avrupa'nın sığınabileceği en önemli konuma sahip bir liman olduğunu belirten Çağlayan, Krone şirketi yönetim kurulu başkanının kendisine, "İlk defa bir ortaklık yapıyoruz. Türkiye'deki firma bize gelmedi. Biz kendimiz aradık ve Doğuş firmasını bulduk" dediğini, Avrupalılar'ın üretim üslerini Türkiye'ye taşımak istediğini, Çin ile İtalya arasında en rekabetçi konuma sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.