Kayıtlar elektronik ortamda tutulacak

Vergi denetim faaliyetlerinin gelişen teknolojilere uygun bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla kayıtlar artık elektronik ortamda tutulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kayıtların elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası ve ibraz edilmesine dair usul ve esasların belirlendiği tebliğe göre mükelleflerden, Petrol Piyasası Kanunu kapsamında bayilik, taşıma, dağıtıcı, depolama (deniz taşıtları dahil), madeni yağ, serbest kullanıcı, ihrakiye teslimi, iletim, rafinerici ve işleme lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar, Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında CNG, depolama, toptan satış, dağıtım, iletim, ithalat ve ihracat lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu kapsamında dağıtıcı, depolama, taşıma ve otogaz bayilik lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan Tütün Ticareti Yetki Belgesi, Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi , Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler, Toptan Satış Belgesi sahibi mükelleflere pazarlama ve dağıtımını gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler, kayıtlarını elektronik ortamda oluşturmak ve istenildiğinde ibraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etmek zorunda olacaklar. 

Bu kapsamda oluşturulacak kayıtların, söz konusu mükelleflerin tüm faaliyetlerine ilişkin olarak hazırlanması da mecburi olacak. 
Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki kurum, kuruluşlar, kamu iktisadi kuruluşları ve sermayesinin yüzde 50 veya daha fazlası kamuya ait olan kurum ve kuruluşlar yukarıda belirlenen kapsamın dışında tutulacak. 

Kayıtların tutulacağı sistem belirlendi

Tebliğe göre, kayıtların elektronik ortamda oluşturulması ve istenildiğinde ibraz edilmek üzere yine elektronik ortamda muhafaza edilmesi zorunlu olacak. Kayıtlar yasal defterlerin tutulduğu para birimi kullanılarak oluşturulacak. Ancak mükellefler, ihtiyaç duymaları halinde söz konusu kayıtlara, belirlenen asgari içeriğe ilave bilgiler de ekleyebilirler. Bu durumda, muhafaza ve ibraz yükümlülüğü ilave bilgileri de kapsayacak. 
Kayıtların elektronik ortamda oluşturulması ve istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesi sırasında kullanılacak olan bilgi sisteminin (yazılım ve donanım), kayıtları oluşturup istenildiğinde ibraz edilebilecek şekilde olması gerekecek. Tebliğ ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri uygulanacak. 

Maliye Bakanlığı isteğinde sisteme girebilecek

Gerekli görülen durumlarda Maliye Bakanlığı, tebliğ kapsamında üretilen kayıtların ibrazını, belirlenecek standartlara uygun olarak mükelleflere ait bilgi-işlem sistem veya sistemlerine sürekli erişimin sağlanması da dahil olmak üzere farklı yöntemler kullanmak suretiyle isteyebilecek. Bu kapsamda kullanılacak yöntem ve teknolojiler ile ibraz yükümlülüğünün yerine getirilmesiyle ilgili süreçler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek bilgi-işlem sistemine erişim ile ilgili yetki, sektörler, mükellef grupları ve/veya faaliyet hacimleri itibarıyla kullanılabilir. 

Maliye Bakanlığı, bilgi sistemlerine yönelik başta elektronik imza ve mali mühür kullanımı ile veri aktarımına ilişkin standartlar olmak üzere her türlü standardı belirlemeye ve kullanım zorunluluğu getirmeye yetkili olacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir