Kayseri Şeker tarihinde bir ilk

Şirket, 2011-2012 bilanço döneminde 71 milyon lira net kar elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
KAYSERİ - Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş'nin, tarihinde bir ilke daha imza atarak, 2011-2012 bilanço dönemini 71 milyon lira net kar ile kapattığı bildirildi.
 
Şirket yönetim kurulu başkanı Hüseyin Akay, yaptığı yazılı açıklamada, bir önceki yılın kampanya dönemini 35 milyon lira zararla kapatan Kayseri Şeker Fabrikası'nın, 2011-2012 bilanço döneminde tarihinin en yüksek karını elde ettiğini belirtti.
 
Akay, şunları kaydetti:
''Bir dönem kapanma noktasına gelen ve yolsuzluk soruşturması nedeniyle yönetimsiz kalan şirketin, yaklaşık 19 aylık önce göreve gelen yeni yönetim kurulu olarak, fabrikanın bankalara olan yüksek faizli borçların bir kısmını kapattık, çiftçinin bekleyen tüm alacaklarını ödedik. Tüm bunların yanı sıra, yıllardır zam alamayan çalışanların ücretlerinde de önemli bir iyileştirme yaptık ve tedarikçilerin en çok güvendiği firmalar arasına girdik.''
 
Türkiye'deki şeker üretiminin yüzde 14'ünü gerçekleştiren Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş'nin, son 19 aylık dönemde ortaya konulan disiplinli çalışma yapısı, tasarruf tedbirleri, akılcı personel politikası ve çiftçi odaklı yatırım planları ile tarihi bir kar elde etmesinin haklı gururunu yaşadığını ifade eden Akay, tarihinde ilk kez bu denli büyük bir kar seviyesi yakalayan şirketin, 2011 - 2012 bilanço dönemini 71 milyon 608 bin 683 lira net kar ile kapatarak rekor kırdığını ifade etti.
 
Hüseyin Akay, şirketin iç karartan yapısına rağmen ellerini taşın altına koyarak, çiftçinin sahibi olduğu fabrikayı yeniden ayağa kaldırmak için büyük bir sorumluluğun altına girdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
 
''Göreve geldiğimizde 300 milyon lirası kısa vadeli olmak üzere 650 milyon lira borcu olan, çiftçinin önemli miktarda pancar alacağı bulunan, çalışana, nakliyeciye, esnafa borçlu olan bir fabrika vardı. Kasamız ise o dönemde maalesef boştu. Elde bir miktar şeker vardı ancak, o şeker de yüksek iskontolarla satılıyordu. Fabrika para kazanamamasına rağmen israf haddinden fazlaydı. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen önümüzde iki tercihimiz vardı. Ya sorumluluk alacak ve bu şirketi ayağa kaldırmak için mücadele edecektik ya da sorumluluktan kaçıp, bir yılda kooperatifte seçime giderek yönetimi devredip normal hayatımıza dönecektik. Bize duyulan güvenin sorumluluğu ve çiftçimizin refahını düşünerek, bu taşın altına elimizi koymayı tercih ettik.''
 
Elde edilen başarıya rağmen ''Kayseri Şeker Fabrikası kurtuldu' anlayışı içinde olmanın şirketin geleceğini tehlikeye atacağını ifade eden Akay, ''Kayseri Şeker iyi bir dönem yaşadı, artı değer üretti. Ama şuan 'her şey dört dörtlüktür' diyemeyiz. Önümüzde henüz kat edeceğimiz uzunca bir yol var. Hedefimiz bir sonraki bilanço döneminde daha fazla kar elde edip, çiftçimizin fabrikasını daha iyi noktalara taşımak'' ifadesini kullandı.