'KDV'yi baskı olmaktan çıkaracağız'

Maliye Bakanı Ağbal, "KDV'yi yerli üretim üzerinde baskı olmaktan, caydırıcı unsur olmaktan çıkaracağız." diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret etti.

Bakan Ağbal burada yaptığı konuşmada, vergi mükelleflerinin yükümlülüklerini azaltmaları gerektiğini kaydederek, "Vergi kanununda mutlaka daha basitleştirme yönünde düzenlemeler yapmamız lazım. Özellikle bu beyanname verme başta olmak üzere bildirimler, buralarda da yeni bir takım kolaylıklar getirmek lazım. Önümüzdeki dönemde vergi kanunlarında basitleştirici, kolaylaştırıcı düzenlemeleri bir bir hayata geçireceğiz." diye konuştu.

"Vermemek için kırk dereden su getiriyoruz"

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun zorluklar ürettiğini ifade eden Ağbal, "Parayı tahsil etmeden devlet olarak 'Bunun KDV'sini öde.' diyoruz. KDV Kanununun temeli bu. 1985 yılında yürürlüğe giren bu kanunu, bu kadar süreden sonra masaya yatırma zamanı geldi. Devlet olarak alırken alıyoruz ama verirken gerçekten vermemek için kırk dereden su getiriyoruz." diye konuştu.

"Muhasebe büroları danışmanlık hizmeti versin"

Son 1-1,5 yıldır KDV iadesiyle ilgili düzenlemeler yaptıklarını ve sistemi kolaylaştırdıklarını ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Yepyeni bir Vergi Usul Kanunu çıkaracağız. Biz hala eski sistemdeki defter ve belge düzeninin peşindeyiz. Artık 21. yüzyılda sanayi 4.0'ı konuştuğumuz bir yerde belkide bu belgeleri, defterleri kenara atıp yepyeni bir sistemi kurmamız lazım. Böylelikle muhasebe büroları belge ve defterlerin tutulduğu, saklandığı yerler olmaktan çıksın, mükellefe danışmanlık hizmeti versin. Mükellefe yardımcı olsun."

"KDV'yi baskı unsuru olmaktan çıkaracağız"

Vergi Usul Kanununun hem ödüllendirmesi hem de etkin yaptırım sistemi olması gerektiğini belirten Ağbal, "KDV'yi yerli üretim üzerinde baskı olmaktan bir caydırıcı unsur olmaktan çıkaracağız. KDV uygulamasında aşırı bürokrasiyi ortadan kaldıracağız. KDV Kanununu baştan sona yeniden dizayn edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir