Keçi ıslahı projesinde ilk yavrular alındı

Kıl keçisinin Saanen keçisiyle ıslah edilmesi projesi kapsamında pilot il seçilen İzmir'de üreticiler, ilk oğlaklarını aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca orman köylerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ekonomik seviyelerini iyileştirmek amacıyla "Kıl keçisine Saanen keçisi uygulaması" için pilot il seçilen İzmir'de üreticiler, ilk oğlaklarını aldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman köylülerinin yerinde kalkınmalarını desteklemek refah düzeylerini artırmak amacıyla yürütülen "ORKÖY" projeleri kapsamında pilot il seçilen İzmir'in orman köylerinde tespit edilen 16 aileye geçen yıl mayıs ayında yüzde 100 hibe olarak 180 bin TL değerinde 133 Saanen tekesi dağıtıldı. Başlayan ıslah çalışmalarının ardından orman köylüleri, projenin ilk meyveleri olarak 305 oğlak elde etti.

Islah neticesinde üreticinin alacağı süt miktarını arttırmayı hedeflediklerini anlatan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, "Ziraatçı arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, 1,5 ila 2 litre arasında süt verimi olan kıl keçisinin 2-2,5 litreye nasıl çıkarabiliriz ile bu proje başladı. 16 aileye 133 tane teke hibe ettik, şu anda da bunun ürünlerini almaya başladık. Bu 16 ailenin bazı ailelerinde yeni nesil oğlaklar dünyaya gelmeye başladı. Şu ana kadar 300 oğlak olduğunu tespit ettik. Buradaki gayemiz vatandaşlarımızın gelirini arttırmak, orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomik girdisi iyi olursa oradaki ormanların korunması yönünde bizim için katkısı daha fazla olur" diye konuştu.

Aybal, hayvanların ormanlarda otlatılmasına yönelik bazı çalışmaların yapıldığını anımsatarak, ağaçlandırma ve yeni genişletme çalışması yapılan alanların biyolojik bağımsızlığını kazanana kadar bu alanlarda hayvan otlatmanın yasak olduğunu ifade etti.

Projenin sonuçlarının, 2 yıl içerisinde alınacağını kaydeden Aybal, buna göre Bakanlık tarafından diğer bölgelere uygulanmasıyla ilgili kararın verileceğini aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir