Kemalpaşa OSB, 50 bin yeni istihdam yaratacak

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, 22 bin kişinin istihdam edildiği bölgede parselasyon çalışmalarından sonra yaklaşık 50 bin kişiye daha istihdam sağlanmasını öngördüklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ahmet USMAN
 
İZMİR - İzmir’in en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) 620 hektarlık alanda süren parselasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından gelecek yatırımcılarla yaklaşık 50 bin kişiye daha istihdam sağlanacak. Bölgede halen 22 bin kişi istihdam ediliyor.
Halihazırda bölgede 320 parselde üretimin sürdüğünü vurgulayan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, “Yeni alandakilerle birlikte toplam parsel sayısı 920’ye ulaşacak. Toplamda 22 bin kişinin istihdam edildiği KOSBİ’de yeni yatırımlar ile yaklaşık 50 bin kişiye daha istihdam sağlanacağını öngörüyoruz. Tamamında doluluk sağlandığında KOSBİ’nin önemi daha da artacak. Bizim bölge tüzel kişiliği olarak arsamız olmasa da yatırım yapmak isteyenlerden çok sayıda talep alıyoruz. Bizim dışımızda direkt parsel sahipleriyle görüşen yatırımcılar olduğunu da biliyoruz”diye konuştu.
620 hektarlık yeni alanda süren parselasyon çalışmalarını bu yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini vurgulayan Porsuk, “Fakat parselasyon çalışmaları daha önce yapılmış yerler için ruhsat veriyoruz. Bölgeyi ortak akılla yönetiyoruz. KOSBİ, 4 milyar dolar ticaret hacmine sahip nadir bölgelerden biri. Bu yüzden pek çok kişinin ilgi odağı. Biz de yatırımlara devam ediyoruz. Başta kalifiye eleman yetiştirme konusunda eğitim çalışmalarımız sürüyor” dedi.
 
Bölgenin cazibesini artıracak altyapı yatırımlarının da sürdüğüne dikkat çeken Porsuk, “İstanbul-İzmir otobanı KOSBİ’nin yanından geçecek. Bölge içinden geçecek demiryolu hattı için acele kamulaştırma kararı çıktı. Bunları bütünlediğimizde KOSBİ’den gerek Alsancak ve Aliağa, gerekse yapımı süren Çandarlı Limanı’na kadar giden bir demiryolu ağı oluşacak. Bu kapsamdaki yükleme noktalarının çalışmaları da devam ediyor. Yeni parsellerin de 4-5 sene içinde dolacağını tahmin ediyoruz. Şu anda 4 milyar dolar olan ticaret hacmi, bölge dolduğunda ikiye katlanacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
Bölge sanayicileri gelecekten umutlu
 
Her ay sorunlarını konuşmak, çeşitli konularda bilgilendirmek üzere Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından gerçekleştirilen kahvaltıda buluşan bölge sanayicileri  gelecekten umutlu olduklarını belirttiler. Otokoç sponsorluğunda Yemek Dünyası’nda gerçekleştirilen kahvaltıya Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ve EBSO Meclis Başkanlığı’na aday olan Salih Esen de katıldı. Mayıs ayında yapılacak EBSO seçimleriyle ilgili geçmiş yıllarda olduğu gibi hem EBSO’ya hem de sanayicilere yakışır bir seçim süreci beklediklerini söyleyen Tiryaki, “Kemalpaşalı sanayicilerin toplantıya gösterdikleri ilgi gelecek için umut
verici. Bu sorunlarına sahip çıktıklarını gösteriyor. Ben de  bölgenin geleceğinden umutluyum. Sık sık Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sanayicilerle biraraya geliyoruz. İstanbullu sanayicinin bana en çok sorduğu bölge Kemalpaşa OSB. Önümüzdeki dönem en çok yatırımcı çeken bölgelerin başında Kemalpaşa OSB gelecek” diye konuştu.
EBSO Meclis Başkanlığı’na aday olan Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, sanayi üzerindeki baskılar nedeniyle sanayicinin gittikçe üretim yapmaktan soğuduğunu belirterek, “Üretmenin ve sanayiciliğin ne demek olduğunu unutturmamak için birlikteliğimizi her platformda koruyarak sorunların ilgili yerlerde yankılanmasını sağlamak zorundayız” dedi.
 
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise, göreve geldikleri günden beri bölgenin sorunlarının çözülmesinde hep sanayicinin yanında olduklarını söyledi. Kemalpaşa’nın Türkiye’nin en değerli bölgelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Karakayalı, 5 yıl içerisinde lojistik köy, demiryolu, otoyol ile fabrika sayısının 900’ü aşacağını, teşvik sıkıntısına rağmen bölgenin öne geçtiğini ve belediye, hükümet, sanayici kol kola çalışırsa altından kalkılamayacak hiçbir şeyin olmadığını vurguladı. Kemalpaşa’da yeralan Bağyurdu OSB’nin Başkan Vekili Fahrettin Selçik de, Kemalpaşa’da istihdam sorunun olmayacağını, yalnız bu istihdamı Kemalpaşa’ya çekmek için eğitim ve kalifiye eleman yetiştirme konularına değinilmesi gerektiğini söyledi. Bu bölgenin gittikçe sanayileştiğini belirten Selçik, güç birliğini tüzel kişilikle birleştirmek için fırsatlar yaratılabileceğini de
sözlerine ekledi.