KESK yurt genelinde 'zam' eylemi başlattı

KESK, doğal gaza, elektriğe ve temel gıda maddelerine yapılan zamların geri almasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN - KESK üyeleri, yurt genelinde oturma eylemi yaparak, zamların geri alınmasını istedi.

Samsun'da KESK'e bağlı bazı sendika üyeleri, Çiftlik Mahallesi Süleymaniye Geçidi'nde bir araya geldi.

Grup adına basın açıklaması yapan KESK Samsun Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Kenan Gülçiçek, hükümetin doğal gaza, elektriğe ve temel gıda maddelerine yaptığı zamları geri alması gerektiğini söyledi.

AK Parti hükümetine kararlılıklarını göstermek ve taleplerini bir kez daha haykırmak için bir araya geldiklerini belirten Gülçiçek, "Tüm dünyada fiyatlar düşerken Türkiye'de tüm ürünlere birbiri ardına zam gelmektedir. Faturalar ve mutfak harcamaları geçen kışa göre neredeyse iki katına çıkmıştır. İktidara geldiği günden bu yana emekçilere sırtını dönen AK Parti hükümeti, ekonomik krizde de tüm tercihlerini sermaye kesimlerinden yana yapmaktadır" dedi.

KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Celal Akaç, Atatürk Alanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin yıllardır bir krizden çıkıp diğerine girdiğini, iktidardaki siyasi partiler değişse de ekonominin kaderinin bir türlü değişmediğini ileri sürdü.

Ekonominin kaderinin değişmemesinin sebebinin iktidara gelen tüm partilerin yıllardır aynı siyasal ve ekonomik programı uygulamaları olduğunu iddia eden Akaç, krizin etkisini büyütmemek için başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere son bir yılda yapılan fahiş zamların geri alınması gerektiğini kaydetti.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, Cıbıllar Parkı önünde toplanan grup adına yaptığı konuşmada, yıl başından bu yana doğal gaz, elektrik ve temel gıda maddelerine zam yapıldığını söyledi.

Zamların geri çekilmesini isteyen Çoban, "Bu krizi bizler yaratmadık ve bedelini kabullenmeyeceğiz. İşsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasiden yana olan tüm kesimleri 29 Kasımda Ankara'ya bekliyoruz" diye konuştu.

"Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemek istemiyoruz"

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan KESK Kayseri Şubeler Platformu üyeleri, pankartlar ve sloganlarla zamları protesto etti.

KESK Merkez Yönetim Kurulu üyesi Songül Morsümbül, "Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemek istemiyoruz" diye konuştu.

Morsümbül, ekonomik alanda yaşanan krizleri demokratikleşmeden ayrı tutarak çözmenin mümkün olamayacağını belirterek, "Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemek istemiyoruz. Emekten yana, eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsız ve demokratik bir ülkede barış içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz" dedi.

Edirne PTT Başmüdürlüğü binasının önünde toplanan KESK Edirne Şubeler Platformu ve DİSK Trakya Bölge Temsilciliği üyeleri, "Zamlar geri alınsın" adıyla protesto gösterisi ve oturma eylemi yaptı.

KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Adnan Gölpınar, grup adına yaptığı açıklamada, AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri emekçilerin hakkını savunmadığını öne sürdü.

Global finansal krizin Türkiye'yi fazlasıyla etkilediğini ifade eden Gölpınar, "Zamlar geri çekilsin, işten atmalar yasaklansın" dedi.

Eyleme Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da destek verdi.

"AKP hükümeti gelişmeleri seyretmekle yetinmekte"

KESK Şubeler Platformu Ordu Şubesi üyeleri, Şadırvan önünde toplanarak, zamların geri alınmasını istedi.

Grup adına basın açıklaması yapan KESK Ordu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Ordu Şube Başkanı Ahmet Süngü, "Derin toplumsal yaralar açacak bu işten çıkarmalar yaygınlaşırken AK Parti hükümeti gelişmeleri seyretmekle yetinmektedir" diye konuştu.

Zamların ve işten çıkarmaların sürekli arttığını belirten Süngü, "Aileleriyle birlikte milyonlarca kişiyi etkileyecek ve derin toplumsal yaralar açacak bu işten çıkarmalar yaygınlaşırken AK Parti tıpkı daha önceki hükümetlerin yaptığı gibi krizi fırsat bilip sosyal devlet uygulamalarını bütünüyle terk etmeye çalışmaktadır" dedi.

Adana'da Eğitim-Sen Adana Şubesi binasının önünde toplanan DİSK, KESK, Türk-İş ve TMMOB ile çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, ellerinde pankartlarla AK Parti aleyhinde slogan atarak, Atatürk Caddesi'nden İnönü Parkı'na kadar yürüdü.

KESK Adana Dönem Sözcüsü Sinan Tunç, burada yaptığı açıklamada, 29 Kasımda AK Parti'yi protesto etmek için Ankara'da miting düzenleneceğini anımsattı.

Yurt genelinde açıklama yaparak 10'ar dakikalık oturma eylemi yapan gruplar, olaysız dağıldı.