Kilerin yeni lojistik merkezi fiyatları düşürdü

Ümit Kiler, yeni lojistik merkezlerinin hayata geçmesiyle bazı ürünlerde %30'a kadar maliyeti aşağı çekme imkanları bulunduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Kiler Holding Perakende Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler, yeni lojistik merkezlerinin hayata geçmesiyle birlikte bazı ürün gruplarında yüzde 30'a kadar maliyeti aşağı çekme imkanları bulunduğunu, bunu da fiyatlarına yansıttıklarını belirtti.

Kiler Perakende Grubunun Esenyurt'taki yeni perakende lojistik merkezinde düzenlenen tanıtım turunun ardından merkez hakkında bilgi veren Kiler, 3 yıl önce temeli atılan ve 36 ayda tamamlanan merkezin 50 bin metre kare alan üzerinde, 100 bin metre kare kullanım alanına sahip bulunduğunu aktardı.

Kiler, lojistik üssü; unlu mamuller, tavuk ve et entegre tesis ve ofis alanlarından oluşan merkezin, lojistik ihtiyacının yoğun olduğu bir alanda yer aldığına işaret ederek, 57 bin metre karelik antrepo alanı ile de lojistik sektörüne hizmet vereceklerini söyledi.

Aynı anda 170 aracın yükleme ve boşaltma yapmasına olanak tanıyan tesisin, Edirne'den Bolu'ya kadar tüm Marmara Bölgesindeki Kiler mağazalarının ihtiyaçlarını karşılamasını planladıklarını dile getiren Kiler, şu anda 90 mağazaya hizmet veren lojistik merkezinin, 400 mağazaya mal tedariğinde bulunma kapasitesine sahip olduğunu aktardı.

Bu lojistik merkezini inşa etmelerinde rol oynayan faktörlere de değinen Kiler, mağazaların mal ihtiyaçlarının karşılanabilirlik oranını yüzde 98'e yükseltmeyi, lojistik ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamayı, ürün kalitesini yukarı çekmek, standartları istikrarlı hale getirmek ve hijyen sorununu çözmek suretiyle farklılaşmayı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, soğuk zincirini hiç kırmadan malı rafa kadar ulaştırdıklarını ve bu projeyi İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiklerini anlattı.

Ümit Kiler, "Lojistik perakendenin olmazsa olmaz, en önemli unsurudur. Lojistiği iyi olmayan perakendecinin geleceğinin iyi olmayacağını düşünüyoruz. Gelecekte lojistiği çok iyi olan perakendecilerin perakende sektöründe ayakta kalacağını, kendilerini büyüteceğini düşünüyoruz. Ürün çeşidi çok fazla olan bir sektörün içerisindeyiz. 10 binin altında çeşitle çalışan mağaza pek yoktur. 10 bin çeşidi yönetmek mutlaka güçlü bir lojistikle olur. Sadece firmaların sevkıyatıyla veya firmaların lojistiğiyle bunu karşılamanız mümkün olmaz. Şu anda yüzde 50'lere yakın reyonda ürün bulunduramama sıkıntısı olan perakendeciler var" diye konuştu.

Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte ulaşım, sevkıyat, lojistik maliyetlerinin yanı sıra, üretimini yaptıkları ürünlerdeki alım ve üretim maliyetlerinde bir maliyet avantajı yakaladıklarını vurgulayan Kiler, "Başta et ürünleri olmak üzere, taze ürünler, sebze meyve ve unlu mamuller, bir aile için önemli ürün grupları. Bunların maliyetlerinde kendi yaptığımız hesaplara göre bazı ürün gruplarında yüzde 15, bazı ürün gruplarında yüzde 30'a kadar maliyeti aşağı çekme imkanımız oluyor. Biz de bunu fiyatlarımıza yansıtmaya başladık" diye konuştu.

2008'de 800 milyon ciro hedefi

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kiler, Lojistik merkezinin maliyet avantajı getirmesinde aracıların kullanıldığı bölgesel alımların ortadan kalkmasının etkili olduğunu ifade ederek, 20 bine yakın ürün çeşidinin satışını gerçekleştirdiklerini, bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayan sepetin ortalamasına bakıldığında daha ucuz olduklarını, Anadolu'da lojistiğin sağladığı fiyat avantajının daha iyi görüldüğünü söyledi.

Kiler, "2007 yılını 700 milyon YTL ciro ile kapatmıştık. 2008 hedefimiz 800 milyon YTL civarında. Şu anda 142 bin metre kare satış alanına sahibiz. Yimpaş mağazaları ile 190 bin metre kareye ulaşacağız. Satış metre karesi olarak da yüzde 40 büyümüş oluyoruz" dedi.

Temmuz ve Ağustos aylarının perakende için en kötü aylar olduğunu söyleyen Kiler, "Son 3 yılın en iyi Ağustos ayını yaşadık. Özel kampanyaların da bunda etkisi çok oldu" dedi.

Ümit Kiler, Eylül ayıyla birlikte ramazanın gelmesi, okulların açılması ve iki bayram dönemi geçirilecek olması nedeniyle Eylül-Aralık arasının tüm perakende sektörü açısından oldukça hareketli geçmesini beklediklerini aktardı.