Kimya ihracatı 14,2 milyar dolar
Kimya sektörünün ihracatının, bu yılın 11 ayında 14,2 milyar dolar olduğu bildirildi.
Kimya sektörünün ihracatı 2015 ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,56 gerileyerek 14 milyar 196 milyar dolara düştü.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, kimya sektörünün ihracatı kasımda değer bazında yüzde 12,53 azalarak 1 milyar 307 milyon dolara indi.
Kimya sektörünün kasım ayında en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke Irak, İspanya ve Almanya şeklinde sıralandı. Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Fransa ve İran da en fazla ihracat yapılan diğer ülkeler arasında öne çıktı. Ocak-kasım döneminde de Irak, Mısır ve Almanya sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler oldu.
'Rusya'ya alternatif olabilecek pazarlara yöneleceğiz'
Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2015'in ihracatçılar açısından kolay geçmediğine dikkati çekerek, "Küresel ekonomideki yavaşlamanın olumsuz etkisine içerideki belirsizliklerin eklenmesi ihracatçılarımız ve sanayicilerimiz açısından zorlukları da beraberinde getirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Akyüz, şunları kaydetti:
"Kimya sektörü tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ihracatında ilk üç sırada yer almayı başarıyor. 2016'nın bu yılki rakamların üzerine çıkabileceğimiz daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz. Türkiye ve Rusya arasında devam eden gerilimden endişe duyuyoruz. Rusya'ya batılı ülkeler tarafından uygulanan ve halen devam eden yaptırımlar, emtia fiyatları ve özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş ile rubledeki belirgin azalışın neticesinde Rusya ekonomisinde yaşanan daralma kimya ihracatımızı olumsuz etkiliyor.
Ruble bir önceki yıla göre dolar karşısında yaklaşık yüzde 33 değer kaybetmiş durumda. Aynı şekilde Rusya'nın en önemli gelir kaynaklarından olan petrol ve doğalgazın fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında azaldı. Bu durum Rusya'nın satın alma gücünü olumsuz etkiliyor."
Ticarette, Rusya ve Türkiye arasında uzun yıllara dayanan güçlü bir iş birliği olduğunu vurgulayan Akyüz, "Beklentimiz, bu iş birliğinin siyasi sürece kurban edilmemesi. Ancak gelişmelere baktığımız zaman sorun yakın zamanda çözüleceğe de benzemiyor. Rusya'ya alternatif olabilecek pazarlara yöneleceğiz" ifadelerini kullandı.