Kırtasiyelere dikkat!

TSE, güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmeyen okul ürünlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek riskler taşıdığını belirterek, kullanıcıları ürünlerde TSE markası bulunmasına dikkat etmeye çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE),  güvenlik standart uygun olarak üretilmeyen okul ürünlerinin, kullanıcılar için hijyen başta olmak üzere, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek riskler taşıdığını belirterek, ürünlerin üzerinde TSE markasının bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre TSE, okul alışverişi yapacak velilere ürünlerin güvenliği konusunda uyarılarda bulundu.         

"Güvenlik standart uygun olarak üretilmeyen ürünlerin, kullanıcılar için hijyen başta olmak üzere, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek riskler taşıdığı" ifade edilen açıklamada, "Ağır metallerden kaynaklanan sinir sistemi rahatsızlıkları, organik kimyasallardan kaynaklanan bağışıklık sistemi sorunları ve zararlı kimyasalların neden olabileceği kanser başta olmak üzere pek çok hastalık bu riskler arasında sayılıyor" denildi. 

Velilerin bu tehlikelere karşı çocuklarını korumaları için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler bulunduğu kaydedilen açıklamada, ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerip içermediğinin ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebildiğine işaret edildi.  

"CE işareti ve TSE markası birlikte olmalı"  

Okul alışverişlerinde ürünlerde özellikle TSE markasının bulunmasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısı yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

"Üzerinde TSE markası bulunması, ürünün üretim yerinde tetkikler yapıldığını, ürünün TSE laboratuvarlarında test ve muayenelerden geçtiğini gösteriyor. Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluğu tespit edilen ürünler TSE Markası kullanmaya hak kazanıyor. Dolayısıyla TSE Markası, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına geliyor." 

CE ibaresinin de dikkat edilmesi gereken bir başka işaret olduğu belirtilen açıklamada, bu işaretin ürünün nicelik ve nitelik açısından kalite kriterlerine uygunluğunu göstermediği, ürünlerde CE işaretinin yanında TSE markasının da aranması gerektiği kaydedildi.  

Sahte CE işaretinin kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunulan açıklamada, "Velilerin aldıkları ürünlerin üzerinde, ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1,  yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, ağır metallerin belirlenen sınırlar dâhilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerini de aramaları gerekiyor" denildi.  

Açıklamada, ürün alırken dikkat edilmesi gereken uyarılar, şöyle sıralandı: 

"Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. 

Uzakdoğu'dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. 

Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirtir ibareleri aranmalıdır. 

Solvent içermeyen yapıştırıcıları tercih edilmelidir." 

Bir uyarı da Bakan Işık'tan 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni eğitim ve öğretim yılı için kırtasiye alışverişi yapan velileri ürün güvenliği konusunda uyararak, "Yeni eğitim-öğretim yılına başlarken çocuklarımızın sağlığı için velilerimize Türk Standardları Enstitüsü (TSE) markalı ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.  

Işık, yaptığı açıklamada, TSE'nin kırtasiye ve diğer okul ürünleri satın alınırken ürünün üzerinde CE işareti ve TSE markasının aranması gerektiği yönündeki uyarılarının özellikle velilerce dikkate alınmasını istedi.  

Güvenilir markaların ürünlerinin satın alınmasının önemine işaret eden Işık, "Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürünü satın almayın. Yeni eğitim-öğretim yılına başlarken çocuklarımızın sağlığı için velilerimize TSE markalı ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı. Işık, kırtasiye malzemesi alırken ayrıca yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmesi gerektiğini de belirterek, şunları kaydetti: 

"Uzakdoğu'dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirten ibareler aranmalıdır. Öte yandan solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir."  

Bakan Işık, yeni eğitim-öğretim yılında bütün öğrencilere başarılar diledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir