KITT gerçek oluyor
General Motors ile pilot uygulamaya başlayan Bosch, sürücünün araçla doğrudan konuşmasını sağlayacak bir sürücü bilgi sistemi mekanizmasını hayata geçirmek için çalışıyor
Esra ÖZARFAT
BURSA - Bosch, General Motors ile birlikte sürücünün araçla doğrudan konuşabileceği bir sürücü bilgi sistemi üzerinde çalışıyor. Böylece, bir zamanlar Türkiye'deki izleyiciyi büyüsü altına alan Kara Şimşek dizisindeki 'Kitt' gibi araçlar trafiğe çıkacak.
Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, 2015 yılına kadar, araçlar, akıllı telefonlar, konteynerler, makinalar da dâhil olmak üzere 6 milyarı aşkın cihazın ve 7.3 milyar insanın internete bağlı hale gelmesinin beklendiğini kaydetti.
Bosch’un sürdürdüğü Ar-Ge yatırımlarıyla söz konusu gelişimin ve global trendin merkezinde yer alacağını belirten Young, “Otomotiv sektöründe inovatif yaklaşımlarımız devam ediyor. Örneğin, sürücüye düşen işi yavaş yavaş teknolojiye aktarıyoruz. Trafikte otonom sürüş teknolojisi sayesinde yavaş yavaş teknoloji, kontrolü sürücüden devralacak.
Önümüzdeki dönemde göreceğimiz bir başka yenilik ise, sürücülerin akıllı telefonları ile direksiyona dokunmadan, hatta araçlarının içerisinde bile olmaya gerek kalmadan park etmelerini sağlayacak bir sistem” diye konuştu. Young, “Yurtdışında General Motors ile yaptığımız bir başka pilot uygulama da Kara Şimşek dizisinden hatırlayabileceğiniz gibi aracınızla doğrudan konuşabileceğiniz bir 'sürücü bilgi sistemi' mekanizması” dedi.
Young, dizel ve benzin yakıt sistemleri, emisyon işleme sistemleri, hibrit taşıt altyapıları ve sürüş destek, güvenlik ve eğlence sistemleri alanında tüketicilerin beklentilerini karşılamaya yönelik geliştirmeler üzerinde çalıştıklarını vurguladı.
2015 yılında üretilecek olan araçların çok üstün düzeyde teknolojilerle donatılmış olacağını savunan Steven Young, otonom sürüş teknolojisinin yavaş yavaş kontrolü ele alacağını, otomatik park desteğinin de bir başlangıç olduğunu dile getirdi.
Çin pazarına dizel enjektör gönderecek
Son 3 yılda Ar-Ge’ye 66 milyon euro ayırdıkları ifade eden Steven Young, yüksek bütçeli yeni bir enjektör platform projesi üzerinde 20 kişilik tam zamanlı bir kadro ile çalıştıkları bilgisini de verdi. Young, 2015 yılında bu proje sonuçlandığında Çin pazarına 1.800 bar basınca dayanan bir “Common Rail” dizel enjektör sunacaklarını söyledi. Az yakıt ve düşük emisyonla çevre dostu ürünler geliştirmeyi hedefleyerek, “Temiz ve Verimli Dizel” üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Young, şu bilgileri verdi; “Türkiye’de de Ar-Ge‘ye büyük önem veren Bosch, aldığı patentler sayesinde artık ithalat yerine ihracat yapıyor. Örneğin, kompakt plakalı ısı eşanjörü projesi ile minimum malzeme ile maksimum ısı transferi hedeflenmiş, tasarım, fonksiyon ve ömür testleri ile doğrulanmış, patenti alınmış, 2012 yılında seri üretimi başlatılmıştır. Bu ürün Bosch’un plakalı eşanjör ithatlatını kesmiş, yerli üretim plakalı eşanjörler tüm dünyadaki Bosch fabrikalarına ihraç edilir hale gelmiştir.”
30’dan fazla araç markası için üretim yapıyor
Türkiye’de Otomotiv Teknolojileri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile "Dayanıklı Tüketim Malları" alanlarında beş ayrı şirketle faaliyet gösteren Bosch, 10 bini aşkın çalışan, 2.1 milyar euro cirosu ve 1.3 milyar euroluk ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri. Türkiye’den 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye ihracat yaparak Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1.1’ine katkıda bulunan Bosch, Bursa’daki Dizel ve Benzinli Sistemler fabrikalarında 30’dan fazla araç markası için üretim yapıyor. Dünyadaki her beş dizel motorlu araçtan birinin enjektörünü Bursa fabrikalarında üreten Bosch, Manisa’daki fabrikasında ise duvar tipi kombi ve kompenentleriyle, ısı pompalarının iç ünitelerini geliştirip üretiyor. Bugüne kadar 24 cihaz ailesi için 800’den fazla cihaz tipi ile dünyada 30’u aşkın ülkede 4 milyonun üzerinde evi ısıtan Bosch, Manisa’daki üretiminin yüzde 78’ini ihraç ediyor.