Kivi üreticileri fındığa geri dönüyor

Doğu Karadeniz'de fındığa alternatif gösterilerek üretimine başlanan kivide, Giresunlu çiftçi umduğunu bulamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz'de 1990'lı yıllarda fındığa alternatif gösterilerek üretimine başlanan kivide, Giresunlu çiftçi umduğunu bulamadı.

Yağlıdere Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Çağlar, yaptığı açıklamada, kivinin üretildiği ilk yıllarda Giresunlu çiftçiler tarafından büyük rağbet gördüğünü belirtti.

Fındıktan daha iyi ekonomik getirisi olduğuna inanılarak bölgede kivi üretiminin yaygınlaştığını hatırlatan Çağlar, "Binlerce çiftçi fındık tarımından vazgeçti ve kiviye yöneldi. Fındık bahçeleri bir bir söküldü, buralara kivi fidanları dikildi. Birkaç yıl işler iyi gitti ancak yaşanan sorunlar ve maliyetlerin yüksek olması, ürünün popülerliğinin giderek azalmasına yol açtı" dedi.

Çağlar, kivi üretiminde çiftçinin umduğunu bulamadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Giresun'un coğrafi yapısı ortada. Birçok bölgede arazi yapısı kivi üretimine engel. Bölgede ciddi maliyetli yatırım gerektiği için soğuk hava depoları maalesef yapılamadı. Hal böyle olunca da çiftçi ürününü saklamakta zorlandı. Çiftçi ürününü saklayamayınca maliyetinin altında satmak zorunda kaldı. Pazarda çiftçinin istediği fiyat istikrarı bir türlü yakalanamadı. Üretici emeğinin karşılığını alamadı. Tüm bu konular üst üste eklenince üretici pes etmek zorunda kaldı. Son yıllarda Giresunlu çiftçinin kiviye ilgisi giderek azalıyor."

Giresunlu kivi üreticilerinin, kividen vazgeçerek yeniden fındık tarımına yönelmeye başladıklarını dile getiren Çağlar, "Fındığa alternatif gösterilen kivide istenilen ve arzulanan hedeflere ulaşılamadı. Şu anda birçok çiftçimiz kivi üretiminden vazgeçti, yeniden fındık tarımına yöneldi. Kivi bahçeleri bir bir sökülüyor" diye konuştu.

Çağlar, bu yıl kivinin kilogramının 1,70 kuruştan işlem gördüğünü belirterek, Giresunlu kivi üreticilerinin ayakta kalabilmesi için devlet tarafından özel destekler sağlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.